De wereld van de olifant

De wereld van de olifant

Er was eens - zeker wel 60 miljoen jaar geleden- de allereerste voorouder van de hedendaagse olifant in noordelijke Afrika (tegenwoordig Marokko). Vanuit dit eerste zoogdier met een slurf (Proboscidea genaamd) ontstonden vele diverse soorten en verspreidden zich door heel Afrika en toen naar de rest van de wereld. Vandaag de dag leven er nog 3 soorten olifanten; de bosolifant en savanne olifant in Afrika en hun kleinere neef de Aziatische olifant.

Waar leven olifanten?

Vroeger leefden olifanten in gebieden ten zuiden van de Sahara woestijn. Vandaag de dag wonen ze in de bossen, vlaktes en savannes van parken en beschermde gebieden. Mensen hebben ze namelijk verdreven uit leefgebied om daar zelf huizen te bouwen. (Bekijk de kaart op de online verzamelkaart).

Het verhaal van de Aziatische olifant is hetzelfde - hun oorspronkelijk leefgebied was veel uitgebreider maar is nu grotendeels verdwenen of opgesplitst. Aziatische olifanten wonen nu in bosrijke gebieden en graslanden in Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesie, Laos, Maleisie, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.

Leven in een familie

In de olifantenfamilie is de vrouw de baas! Olifanten leven in een sociale groep (kudde) die geleid word door oudere vrouwtjes. Volwassen vrouwtjes (koeien) en hun kalfjes brengen hun hele leven samen door. Ze reizen samen in sociale groepen geleid door een matriarch - een ouder en ervaren vrouwtje.

Mannetjes verlaten de kudde als ze net volwassen zijn en leven meestal alleen of in een kleine kudde met andere vrijgezellen. Familiegroepen zijn kuddes die nauw aan elkaar verwant zijn en blijven ook dicht bij elkaar. Soms komen ze gedurende korte periodes samen om een grote kudde van wel meer dan 200 dieren te vormen.

Omdat meestal de oudere olifanten worden gedood voor hun ivoren slagtanden, kun je wel voorstellen, dat als de matriach wegvalt, de hele familie verzwakt!

Het gevoel van gemeenschap en familie is erg sterk onder olifanten, ze treuren om hun doden en houden soms wekenlange wakes rond hun lichaam. Soms strelen ze ook de tanden in de onderkaak van een schedel met hun slurf, zoals ze dit doen om elkaar te begroeten. Jaren later gaan olifanten ook nog wel terug om te treuren bij de botten van de overledene.

Weet je de verschillen tussen een Afrikaanse en Aziatische olifant?

  • De Afrikaanse olifant is groter dan de Aziatische olifant en heeft grotere oren die wel 1,5 meter lang kunnen worden! Afrikaanse olifanten hebben een rechte of holle rug en zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben slagtanden.
  • Aziatische olifanten zijn meestal kleiner, hebben een bolle rug en een gladdere slurf met één vingerachtige uitsteeksel (lip) aan het eind in plaats van twee. Aziatische vrouwtjes olifanten hebben geen slagtanden maar kleine uitsteeksels tushes genaamd.

Hoe communiceren olifanten?

Olifanten zijn zeer intelligente wezens. Ze communiceren met elkaar door elkaar aan te raken en te ruiken, maar ook via allerlei geluidssignalen zoals knorren, fluiten, brommen en trompetteren.

Sommige van die geluiden zijn infrasoon—ze zijn zo laag, dat het menselijk oor ze niet kan waarnemen. Andere olifanten kunnen die geluiden echter over een afstand van meer dan 8 km horen. Daardoor kunnen van de kudde gescheiden geraakte dieren zich toch gecoördineerd blijven verplaatsen zonder het contact met de groep te verliezen. Ook wijfjes, die slechts om de paar jaar in staat zijn zich voort te planten, bedienen zich van deze infrasone geluiden om de stieren te laten weten dat ze bereid zijn om te paren.

Olifanten stampen ook met hun poten om over grote afstanden te communiceren. Die geluiden worden via de grond ruim 32 kilometer verderop opgevangen. Onderzoekers menen, dat olifanten deze trillingen veroorzaken om te waarschuwen voor gevaren die zich in de verte aandienen!

Elephant Facts

Of het nu gaat om hun omvang en kracht, hun familieband, hun unieke slurf, het flapperen van hun oren en ivoren slagtanden, of hun bekende luide getrompetter, mensen zijn gefasineerd door olifanten!

 

Animal Explorers Elephant Booklet

Ontdek de olifanten!

Verzamelkaart »

Screensaver »

Wallpaper »


Heb je een foto nodig van een olifant voor de lessen of knutsels? Bekijk dan hier onze Wereld van olifanten foto galerij »


Bekijk hier ons zelfgemaakte lintje », olifanten activiteiten » en Dierenverkenners: olifanten » voor creatieve ideeën om zelf iets met olifanten te maken.

Elephant Artwork

African Geographic Digizine Good Vibrations

Verken het Africa Geographic's Good Vibrations: Hoe olifanten praten……en luisteren »

Let op; als het digitale magazine niet helemaal past op het beeldscherm ga naar het menu van de internet browser en kies View > Full Screen | Beeld > volledig scherm (F11)