Minister van Visserij IJsland staat open voor verandering van beleid inzake walvisjacht

Vrijwilligers overhandigen handtekeningen aan de IJslandse minister van Visserij.

Kort geleden ontmoette ik samen met een aantal vrijwilligers van de campagne ‘Meet Us, Don’t Eat Us’ de IJslandse minister van Visserij, Thorgerdur Katrin Gunnarsdottir, net na een kabinetsvergadering.

De vrijwilligers overhandigden haar de handtekeningen die ze in de afgelopen weken hadden verzameld, en ik legde uit waarom we het zo belangrijk vinden dat onze actie slaagt, namelijk dat het walvisreservaat in de nabij de hoofdstad Reykjavik gelegen Faxaflói-baai wordt uitgebreid.

Ik gaf aan dat er in de afgelopen veertien jaar, oftewel sinds de walvisjacht na een pauze van dertien jaar weer werd hervat, ongeveer 650 walvissen in de Faxaflói-baai zijn gedood. Steeds meer mensen begrijpen dat er niet op walvissen zou moeten worden gejaagd in de baai waarin ook de helft van het walvistoerisme van IJsland plaatsvindt. Alle politieke partijen in Reykjavik delen onze mening, evenals de nationale vereniging van reisorganisaties en Icewhale, de IJslansde vereniging voor walvistoerisme.

Het doel is deze zomer 50.000 handtekeningen te verzamelen. In de eerste twee weken van de campagne zijn al 7.000 handtekeningen opgehaald. Dat is een goed begin.

De minister bedankte ons en de eveneens aanwezige vertegenwoordigers van de drie in Reykjavik gevestigde organisaties voor walvistoerisme van Icewhale.

Later vertelde ze in een interview aan de nationale omroep RUV dat het ministerie de zaak zorgvuldig bekijkt. “De jacht is inmiddels begonnen en deze zomer ga ik die niet hinderen”, zei minister Gunnarsdottir. “Het is wel belangrijk dat we hier in de toekomst nader op ingaan en de kwestie duidelijk in kaart brengen. Het standpunt van Reykjavik is duidelijk, en de belangen van de toeristische industrie ook.”

Nooit eerder in de geschiedenis van de republiek IJsland heeft een minister van Visserij zelfs maar een opening geboden om het beleid inzake de walvisjacht van het eiland te veranderen.

Minister Gunnarsdottir kan zelf bepalen of de walvisjacht wordt voortgezet of niet, ze heeft daarvoor geen toestemming nodig van het kabinet of het ‘Alþing’, het IJslandse parlement.

Volgens de Fisheries Directorate zijn er dit seizoen tot nu toe vier dwergvinvissen gedood. Het jaarlijkse quotum is vastgesteld op 230 walvissen, maar aangezien de jacht veel later dan andere jaren is gestart, zal er dit jaar naar verwachting niet meer dan 10% van het quotum worden gevangen. Gewone vinvissen zijn in de afgelopen twee jaar helemaal niet gevangen.

Dit is grotendeels te danken aan het succes van de campagne Meet Us, Don’t Eat Us om de vraag naar walvisvlees terug te dringen. Meer dan zeventig restaurants, waarvan de meeste in het centrum van Reykjavik, hebben beloofd geen walvisvlees meer te serveren en zijn daarmee ‘walvisvriendelijk' geworden. Deze zomer komen daar nog meer nieuwe restaurants bij.

De campagne en de strategie van het IFAW in IJsland werpen hun vruchten af. In de afgelopen jaren hebben we duidelijk vooruitgang geboekt.

De minister gaf in het interview met RUV ook aan dat ze dagelijks het verzoek krijgt om het beleid inzake de walvisjacht in IJsland opnieuw te bezien en dat er mogelijk een standpunt ingenomen zal worden ten aanzien van de walvisjacht in zijn totaliteit alsmede het walvisreservaat in de Faxaflói-baai. Ze verklaarde dat ze zich in de kwesties verdiept en bezig is met het verzamelen van onder meer wetenschappelijke informatie en dat ze daar ook vraagstukken op het gebied van handel en buitenlandse politiek in meeneemt.

“Het is belangrijk om dit debat te voeren en het is belangrijk om ons er goed in te verdiepen”, zei minister Gunnarsdottir. “Maar het is wel duidelijk dat dit beleid [ten aanzien van de walvisjacht] niet altijd zo kan blijven bestaan.” 

--SM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime