Europees Parlement beschermt zeeleven tegen onderwatersonar

Medewerkers van het IFAW helpen een gestrande witlipdolfijn
woensdag, 9 oktober, 2013

Dierenwelzijnsorganisatie IFAW is tevreden met het standpunt van het Europees Parlement om het gebruik van onderwatersonar bij het zoeken naar olie in de zeebodem in de toekomst te kunnen onderwerpen aan een milieueffectrapportage. Daarmee kan mogelijke schade door gebruik van hoogfrequent geluid vooraf in de overwegingen worden meegenomen.

Een meerderheid in het Europees Parlement omarmde vandaag het advies van de Commissie Milieu om ‘onderzoek en exploratie met sonar’ toe te voegen aan activiteiten waar een milieueffectrapportage voor uitgevoerd kan worden. Individuele lidstaten kunnen in het vervolg onafhankelijk laten toetsen of het gebruik van onderwatersonar in een bepaald gebied schade aan het milieu toebrengt. De olie-industrie gebruikt sonar om in de zeebodem te zoeken naar olie en andere bodemschatten. Volgens woordvoerder Barbara Slee van dierenwelzijnsorganisatie IFAW is de schade die door hoogfrequent geluid aan het onderwaterleven wordt toegebracht enorm.

“Alleen al de laatste twee weken zijn er twee wetenschappelijke rapporten gepubliceerd waarin een link tussen de schadelijke effecten van sonar voor dolfijnen, walvissen en zelfs schelpen wordt aangetoond. Deze Ocean Noise zorgt meer dan eens voor inwendige bloedingen of ander ernstig letsel bij zeedieren en kan één van de oorzaken voor massale strandingen van walvissen en dolfijnen zijn. Zoals bijvoorbeeld de stranding van honderd witlipdolfijnen op Madagaskar in 2008. Het Europees Parlement heeft vandaag een grote stap gezet in het beschermen van al deze dieren”, zegt Slee.

Het IFAW werkt al jaren aan het terugdringen van geluidsvervuiling onder water. De stemming in het Europees Parlement van vandaag is dan ook een mooie opsteker voor alle organisaties die zich hiervoor hebben ingezet en een flinke tegenslag voor de olie-industrie en de pro-sonar lobby. Barbara Slee van het IFAW: “Het kunnen aanvragen van een milieueffectrapportage is een belangrijke stap in het terugdringen van Ocean Noise. De volgende stap is dat landen in de toekomst hun verantwoordelijkheid nemen en voorafgaand aan sonarexploratie de gevolgen voor het milieu in kaart laten brengen.”

Post a comment

Mediacontact

Barbara Slee
Contact phone:
070 33 55 116
Mobiele telefoon:
06 3100 2489
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming