Rehabilitatie van grizzlyberen in Noord-Amerika

In 1991 werd de Canadese prairiepopulatie grizzlyberen officieel uitgestorven verklaard. De toekomst van deze dieren in Brits-Columbia, Alberta, de Yukon, de Northwest Territories en Nunavut is ook hoogst onzeker. Menselijke activiteiten hebben er toe geleid dat verschillende grizzlybeerpopulaties geografisch en genetisch geïsoleerd zijn geraakt, waaronder acht exemplaren die in zuidelijk Brits Columbia zijn gesignaleerd.

Samen met de Northern Lights Wildlife Society en het Ministerie van Natuur en Milieu van Brits-Columbia zetten wij ons in om jonge grizzly's die hun ouders hebben verloren, een tweede kans te geven.

Op 12 juli 2008 werden Suzy en Johnny, de eerste 2 weesberen in dit grizzlyproefproject, in de natuur uitgezet. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van Canada dat gevangen grizzly's met toestemming van de autoriteiten werden vrijgelaten. Beide beren kregen een speciale halsband met satellietzender om, zodat wetenschappers ze de hele zomer door konden volgen. Later, in de zomer van 2009, zijn nog 2 grizzly's gered, gerehabiliteerd en vrijgelaten, en in juni 2011 nog eens 4. Daarmee komt het totaal op 8 beren.

De satellietzenders geven ook nuttige feedback over de kwaliteit van ons rehabilitatieprogramma. De vrijgelaten beren blijken geen gevaar voor mensen te vormen en gedragen zich net als andere beren in het wild.