Onze aanpak

De uitgangspunten van Verantwoorde Zorg voor honden en katten
De uitgangspunten van Verantwoorde Zorg voor honden en katten

Het IFAW weet dat gemeenschappen baat hebben bij gezonde en tevreden honden en katten. Onze aanpak omvat urgente, praktische zorg bij grote projecten over de hele wereld, maar ook strategieën waarmee gemeenschappen op een verantwoorde manier plezier kunnen hebben van hun gezelschapsdieren, op de lange termijn en op duurzame wijze.
 
We proberen ervoor te zorgen dat dieren tevreden en gezond zijn omdat er in hun basisbehoeften wordt voorzien. Dit concept noemen we Adequate Guardianship (adequaat voogdijschap). Dit betekent dat elke hond en elke kat genoeg eten, water en diergeneeskundige zorg moet krijgen. Ook moet elk dier toegang hebben tot onderdak, beweging en gezelschap.

Zelfs zwerfhonden kunnen adequaat voogdijschap krijgen, zolang er maar een persoon of groep is die in hun basisbehoeften voorziet en de verantwoordelijkheid neemt voor zaken die eventueel ontbreken.

Als een gemeenschap gaat samenwerken om goed voor de dieren te kunnen zorgen, kan men het leven van honden, katten én mensen verbeteren, op de korte én de lange termijn. Daarom hebben we de Humane Community Development (HCD) opgezet. Deze unieke aanpak erkent dat elke gemeenschap een eigen, uniek plan nodig heeft, en dat de hele gemeenschap moet meewerken om het probleem effectief op te lossen.

Om zo veel mogelijk dieren en gemeenschappen te kunnen helpen, maakt het HCD gebruik van diverse participatiehulpmiddelen, zodat er beter inzicht mogelijk is in de problemen van een gemeenschap en in de unieke honden- en kattenpopulatie.  We brengen mensen uit de gemeenschap bij elkaar in workshops die gericht zijn op participatie. Zo kunnen ze de oorzaak van hun zorgen ontdekken en plannen opstellen waarmee er in de specifieke behoeften van honden, katten en mensen binnen de gemeenschap wordt voorzien.

In 2013 is het IFAW gestart met deze nieuwe aanpak en met een set nieuwe hulpmiddelen. Dit is gebeurd in samenwerking met de Bosnische Burgerveiligheidsplatformen van het United Nations Development Program (UNDP), waarbij zwerfhonden zijn aangemerkt als veiligheidsprobleem voor mensen, en via samenwerking met het regiokantoor voor Latijns-Amerika van Veterinarians without Borders-Canada in het Chileense Puerto Natales, dat heeft vastgesteld dat zwerfhonden een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid. Deze samenwerking is aangekondigd op de jaarlijkse bijeenkomst van het Clinton Global Initiative, en het IFAW zal ieder jaar berichten over de voortgang van de samenwerking.

Word donateur
Ons werk kunnen wij niet doen zonder jouw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Ons werk kunnen wij niet doen zonder jouw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren