Gaj Yatra zet India's wilde olifanten in de spotlights

Op de Biodiversiteitsconventie gaan schoolkinderen bij de Biodiversity Express op de foto met Gaju, een opblaasbare mascotte van de Gaj Yatra. ©IFAW-WTI

Met ingang van oktober trekt er een speciale ‘roadshow’ door de olifantenstaten van India. Met verschillende activiteiten zal aandacht worden gevraagd voor het feit dat er steeds minder ruimte overblijft voor wilde olifanten, en hoe belangrijk het is dat er speciale olifantencorridors worden veiliggesteld.

De Gaj Yatra, een gezamenlijk initiatief van het IFAW en de Wildlife Trust of India (WTI), is het grootste evenement dat ooit rond India's wilde olifanten is georganiseerd. Op Wereld Olifantendag op 12 augustus gaf de Indiase minister van Milieu, Bosbeheer en Klimaatverandering, Harsh Vardhan, in New Delhi het officiële startsein.

De naam Gaj Yatra is een samenstelling van ‘Gajah’, wat olifant betekent, en ‘Yatra’, wat reis betekent. In de vorm van een ‘roadshow’ doet het evenement in de komende 15 maanden de 12 olifantenstaten van India aan. Straten komen tot leven met op olifanten geïnspireerde kunst en lokale artiesten en kunstenaars gaan levensgrote olifanteninstallaties en -beelden maken die samen een reizende ‘kudde’ van prachtige olifanten zullen vormen. Onderweg worden er op verschillende locaties feestelijkheden georganiseerd, met optredens, optochten, straattoneel en educatieve activiteiten voor met name kinderen. De activiteiten worden georganiseerd als stimulans voor steun onder de bevolking en als aanjager van beleid voor het veiligstellen van olifantencorridors.

India heeft iets meer dan 27.000 wilde Aziatische olifanten binnen zijn grenzen; dat is ruim 50% van de geschatte wereldpopulatie van de soort. In een land waar 1,2 miljard mensen leven, is de toekomst voor deze van nature nomadische dieren echter onzeker. De groeiende behoeften van de Indiase bevolking hebben geleid tot de vernietiging en versnippering van natuurlijke leefgebieden in het land. Het gebied waarin olifanten kunnen rondtrekken, slinkt en de migratieroutes die ze van oudsher gewend zijn te volgen, gaan verloren.

Asian elephant in india

Olifantencorridors zijn onmisbare verbindingen tussen natuurlijke leefgebieden die ervoor zorgen dat olifanten en andere wilde dieren ongehinderd aangetaste leefgebieden tussen de grotere beschermde bossen kunnen doorkruisen, zonder daarbij gestoord te worden door mensen. Nu de Aziatische olifanten nog slechts 3,5% van hun oorspronkelijke leefgebied tot hun beschikking hebben, is het veiligstellen van deze corridors een essentiële maatregel voor behoud van de soort geworden. De Aziatische olifant is een sleutelsoort waarvan het voortbestaan van een groot deel van India's rijke biodiversiteit afhankelijk is. De Gaj Yatra zet de spotlights op de olifant, die in India is uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor problemen die leiden tot het krimpen van olifantenleefgebied en wordt het belang onderstreept van het veiligstellen van olifantencorridors.

Een dag na het officiële startsein door de minister in Delhi, mocht ook het publiek voor het eerst kennismaken met de Gaj Yatra, met een speciale opening bij de populairste tempel gewijd aan Ganesha, de olifantengod, in de bruisende metropool Mumbai. Het evenement bij de Shri Siddhivnayak Tempel in de wijk Prabhadevi had alles wat je zou mogen verwachten van een feest voor olifanten in de commerciële en zakelijke hoofdstad van India. Met de minister van Spoorwegen Suresh Prabhu, als hoofdgast en de burgemeester van Mumbai, de lokale gemeentefunctionaris, het tempelbestuur en verschillende filmsterren aangevoerd door WTI-ambassadeur Dia Mirza op de gastenlijst, oogstte het openingsevenement grote belangstelling in de reguliere media en op social media. 

Het komende jaar zal IFAW-WTI zich blijven inzetten voor verbreding van de steun voor het veiligstellen van olifantencorridors in metropolen, steden en dorpen, en zich sterk maken voor beleidsinitiatieven voor realisatie van ons doel: het veiligstellen van de 101 corridors die in kaart zijn gebracht in de verschillende olifantenstaten van India. Met de steun van partnerorganisaties World Land Trust, Elephant Family en IUCN-NL van de Asian Elephant Alliance, zijn al vijf olifantencorridors veiliggesteld (en door het Bosdepartement van Karnataka is nog een andere corridor in het zuiden van India veiliggesteld). De Alliance probeert voldoende geld bijeen te brengen om mogelijk te maken dat olifanten zich vrij kunnen verplaatsen (#RightOfPassage) via alle 101 olifantencorridors. We hopen dat de Gaj Yatra ertoe zal bijdragen dat India's nationale erfgoeddier hoger op de natuurbeschermingsagenda komt te staan.

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime