Tijger vrijgelaten in de natuur in het oosten van Rusland

donderdag, 17 september, 2009
(Moskou, Rusland) Vandaag is een Siberische tijger van 14 maanden oud succesvol teruggezet in de natuur. Naar schatting leven slechts 450 Siberische tijgers in het wild. Het jonge dier heeft zes maanden lang, ondersteund door het IFAW (International Fund for Animal Welfare) andere organisaties en overheidsinstanties, meegedaan aan een rehabiliteitsprogramma. Voorafgaand aan de vrijlating heeft de tijger een zender meegekregen van wetenschappers van de Russische Academie van Wetenschappen, waarmee zij de tijger de komende maanden zullen volgen.

Het weesje werd in maart van dit jaar gevonden in het dorp Avangard, waar het wanhopig op zoek was naar voedsel. Zonder enige weerstand is het dier gevangen door de specialisten van Inspection Tiger. In zijn eentje had de welp weinig kans te overleven. Met acht maanden woog de kleine en zwakke welp slechts 17 kg.

Van 28 mei tot 15 september viel de tijgerwelp onder de dagelijkse zorg van Dr. Viktor Udin. Hij kreeg een speciaal dieet om aan te sterken, onderging een rehabiliteitsprogramma voor zijn jachtvaardigheden en leerde een gezonde angst voor mensen aan. Vandaag, bij vrijlating in het Ussuriisky natuur reservaat, woog de tijger 70 kg en verkeerde het in uitstekende gezondheid.

“Wij zijn buitengewoon gelukkig dat deze tijger terug is in de vrije natuur. Onze hoop is dat deze bijzondere vrijlating, de bedreigde Siberische tijgers de mogelijkheid geeft om in de toekomst beschermd te kunnen leven. De vrijlating van vandaag laat ons zien dat wetenschappelijk onderbouwde rehabiliteitstechnieken toegepast kunnen worden voor de bescherming van een van ’s werelds meest geheimzinnigste soort,” aldus Masha Vorontsova, directeur van IFAW Rusland.


Sinds 2007 is het IFAW betrokken bij de revalidatie van zes weestijgers. Van vijf van deze dieren werd geacht dat ze niet uit te zetten zijn in het wild en leven momenteel (nog) in gevangenschap. De vrijlating van vandaag is daarmee slechts de tweede tijger in de geschiedenis die na rehabilitatie is vrijgelaten.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+31 70 335 5011
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14154758
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie