Amerikaanse plannen bekend om walvisjacht uit te breiden

dinsdag, 3 februari, 2009
Documenten die vandaag door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) zijn uitgegeven, bevestigen dat de Verenigde Staten de leiding heeft in de onderhandelingen om het wereldwijde moratorium op commerciële walvisvangst ongedaan te maken en die Japan toestemming geeft om walvissen te vangen en doden in de Japanse kustwateren.
"Het plan dat vandaag bekend is gemaakt is een hele slechte deal voor walvissen en de internationale inspanningen om hen te beschermen", aldus Rikkert Reijnen van het IFAW (International Fund for Animal Welfare). "Het zou opheffing van het moratorium op de commerciële walvisvangst betekenen; rechten geven aan Japan om beschermde walvissen te doden, en staat illegale walvisvangst toe. De IWC en haar lidstaten zouden liever moeten onderhandelen over de voorwaarden waaronder Japan, Noorwegen en IJsland een einde moeten maken van hun commerciële walvisvangst, dan moeizaam verkregen instandhoudingmaatregelen te schenden en manieren vinden om de walvisvangst uit te breiden”.

William Hogarth, de door oud-president Bush aangewezen Amerikaanse commissaris en voorzitter van de IWC initieerde een aantal gesprekken achter gesloten deur. Het doel was samen met de Japanse vicevoorzitter en een aantal andere landen een compromis te sluiten over een nieuwe vorm van commerciële walvisjacht.

Reijnen: “Ook de Nederlandse regering ziet deze stap als DE oplossing. Een belachelijk standpunt en onhoudbaar, ook gezien de mening van het Nederlandse volk. Een stap wel, maar achteruit voor de walvissen!
Voor Obama is het mogelijk niet zijn eerste agendapunt, maar het is wel essentieel en het snelst op te lossen. De tijd voor verandering en vernieuwing is ook voor walvissen aangebroken.”

Sinds het wereldwijde verbod op commerciële walvisvangst in 1986, voerde Japan haar walvisvangst activiteiten onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Japan heeft meer dan 15.000 walvissen gedood sinds het verbod en heeft gedreigd met het doden van bultrugwalvissen indien de IWC niet buigt voor haar wensen..

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming