Reddingsoperatie dieren van start in overstroomd Bihar, India

donderdag, 11 september, 2008
Complete dorpen zijn weggespoeld in India's noordelijke staat Bihar nadat een dodelijke combinatie van moessonregens en een dambreuk een zondvloed veroorzaakte die zich uitstrekte over ontelbare kilometers landbouwgrond. Het IFAW stuurde een noodhulp team naar het getroffen gebied en heeft sindsdien 6.000 stuks stervend vee die de rampzalige overstromingen ontvluchtte behandeld en gevoerd. 

Op 18 augustus spoelde een stortvloed, veroorzaakt door een gebroken dijk van de Kosi rivier in het naburige Nepal, duizenden mensen en dieren weg terwijl veel dorpen van de aardbodem verdwenen zijn. Miljoenen mensen en stukken vee verblijven in geïmproviseerde kampen gemaakt van plastic zeilen en bamboe. Het leger en de paramilitaire troepen hebben ook tentenkampen opgezet.

Coördinerend met een reddings- en hulp-systeem van de overheid maakt het 10-koppige noodhulpteam, waaronder dierenartsen en dierenverzorgers, waar mogelijk dagelijkse tochten in de overstroomde gebieden per boot en vierwiel aangedreven voertuigen.

"De omvang van de overstroming is enorm groot en we hebben ons alleen geconcentreerd op een klein maar zwaar getroffen gebied in de districten van Araria en Supaul," zegt Dr. Anjan Talukdar, dierenarts van het noodhulpteam van het IFAW. Het team wordt ook geholpen door vrijwilligers van het IFAW Noodhulp Netwerk in India.

Ondanks dat het water zich langzaam terug trekt en weggespoeld is in verschillende dorpen in de twee districten, zijn mensen niet in staat om naar huis terug te keren. De plaatselijke bewoners schatten het aantal stukken vee in het gebied op ongeveer 24.000. Veel meer dieren zitten nu al drie weken vast in de binnenlanden zonder eten. Naarmate het waterniveau zakt kunnen de rottende karkassen van de vele dieren die niet gered zijn een bedreiging vormen voor het verspreiden van ziektes.

Het noodhulpteam reist naar de geïsoleerde gebieden om dieren te helpen en ook diereneigenaars voor te lichten over voorzorgsmaatregelen om aantasting door wormen en uitbraak van ziektes te voorkomen.

Noordelijk Bihar bestaat uit de districten Supaul, Madhepura, Araria, Purnea en Kishangaj die grenzen aan Nepal en Bangladesh en is landbouwgebied, rijk aan vee dat beschouwd wordt als maal of rijkdom. "Mensen waarderen hun vee hier en laten het niet zo maar gaan. Diegenen die dieren achterlieten werden daartoe gedwongen. Ze zijn net zo dierbaar voor hen als hun kinderen "zei Ajatshatru Singh, een lokale leider.

Pradyut Jha was zo'n boer die achterbleef met zijn vee in het dorp Chainpur. Het dorp zag eruit alsof er een golfslag doorheen gegaan was. Bomen waren compleet ontworteld. Alle bamboe en kleihutten waren ingestort. De huizen van klei en stenen waren nat en aan het uitdruppen. Water stroomde door delen van het dorp. Toen de boten dicht bij het dorp kwamen waadde het IFAW team door middelhoog water om binnen te komen. Slangen zwommen weg terwijl ze vooruit waadde. Het team vond 10 koeien en drie geiten op een platform met een recent overleden koe tussen hen in. De dieren waren lusteloos, kauwend op wat droog stro en zagen er erg zwak uit. Het team ging meteen aan de slag, ze mengde vitamines en voedzame supplementen met het stro. "Als dieren gedurende een lange tijd geen eten krijgen verliezen ze interesse in eten en hebben ze niet de kracht om te eten. Dit is dus een vicieuze cirkel die hun zwakker maakt en daardoor vatbaarder voor infecties en een langzame dood. Dus we moesten eerst deze cirkel doorbreken door hen geïnteresseerd te maken in eten. Als ze eenmaal de kracht hebben om te eten herwinnen ze langzamerhand hun uithoudingsvermogen," zegt Dr Talukdar. De koeien leken te reageren op de smaak en begonnen iets doelmatiger te eten.

"Het is eigenlijk gunstig dat het water blijft stromen en niet stagneert, want stilstaand water is de oorzaak van alle infecties en ziektes. Ik zie deze situatie gedurende tenminste vier maanden nog niet stabiliseren. Bepaalde gebieden die compleet verwoest zijn kunnen zelfs wat langer duren," zegt Chandan Singh, uitvoerend directeur voor de humanitaire NGO GreenPower India, die actief geweest is in de humanitaire hulp en ook twee dierenartsen voor hem heeft werken.

Over het  WTI (Wildlife Trust of India)

Wildlife Trust of India (WTI), is een non-profit organisatie, begaan met urgent actie die de vernietiging van India's wildlife voorkomt. Het WTI, opgericht in november 1998, werd gecreëerd als antwoord op de snel achteruitlopende conditie van wildlife in India.

Het IFAW en het WTI vormden in 2000 een samenwerking om het doel van wildlife conservatie en dierenwelzijn in India te versterken. Door deze samenwerking zijn het IFAW en het IFAW strategieën aan het ontwikkelen om oplossingen te vinden voor de bedreigingen voor wildlife in India en de omliggende regio.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie