Pinguïns zwemmen vrij rond na succesvol herstel

woensdag, 13 februari, 2008
Den Haag
In totaal 163 Magelhaen pinguïns waggelden de Zuid-Atlantische Oceaan in nadat zij enige weken nodig hadden om weer schoon en gezond te worden na de olievlek in Patagonië, Argentinië. Het IFAW (International Fund for Animal Welfare – www.ifaw.org) heeft deze en andere zeevogels, besmeurd door de mysterieuze vlek die op 26 december jongstleden ontstond, succesvol gerehabiliteerd.

Het IFAW heeft bij deze reddingsoperatie samengewerkt met de lokale groep Fundación Patagonia Natural (FPN) en de Argentijnse regering. Daarbij werden 200 bedreigde Magelhaen pinguïns en andere vogels waaronder zee-eenden, zilverfuten, aalscholvers en kuiffuten gered waarmee het totaal op 642 behandelde vogels uitkomt.
 
“Dit is niet de eerste keer dat we verzocht worden samen te werken met de staf van de FPN om de schadelijke gevolgen van olievervuiling en de bedreiging voor de schitterende wilde dieren in deze regio het hoofd te bieden,” zegt Marcel Bertsch, direcetur IFAW Nederland, namens zijn organisatie. “Via goede samenwerking tussen het IFAW en de FPN en aanzienlijke regeringssteun zijn wij verheugd zoveel vogels, die anders zouden zijn gestorven, opnieuw in het wild te kunnen uitzetten. Deze gezamenlijke inspanning heeft er niet alleen voor gezorgd dat de getroffen vogels lijden is bespaard, maar helpt ook om hun soort te behouden.”
 
Terwijl de activiteiten in Patagonië aflopen, doekt het team van experts het tijdelijke onderdak in Caleta Córdova op en trekt noordwaarts waar de laatste vogels in intensive care verder behandeld zullen worden in Puerto Madryn.
 
Slechts een enkele oliedruppel is soms voldoende om een zeevogel te doden wanneer het isolatievermogen van de pluimage wordt aangetast. Deze vlek uit de kust van Argentinië betrof een gebied van 24 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan. En bedreigde zo honderden dieren.
 
Jaar in jaar uit worden honderdduizenden dieren het slachtoffer van grote olievlekken en chronische oliecirculatie in Zuid Amerika en andere delen van de wereld. Sinds de olieramp met de Exxon Valdez in 1989 werkt het IFAW Noodhulp team, dat in actie komt wanneer dieren door rampen in nood komen, samen met lokale groepen, hulpverleners en dierenartsen om zo de best mogelijke hulp aan wilde dieren over de hele wereld te bieden en om zo praktische en haalbare strategieën ter voorkoming te ontwikkelen. 

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+(070) 335 50 11
Mobiele telefoon:
+06 – 14 15 4758
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie