Duits parlement stemt voor een nationaal importverbod op zeehondenproducten

vrijdag, 20 oktober, 2006
Berlijn
Gisteravond laat heeft de Duitse regering zich unaniem uitgesproken voor wetgeving die de import van zeehondenproducten verbiedt. Met een grote opblaasbare zeehond voor de Brandenburger Poort vierden dierenbeschermers deze overwinning. Politici van alle belangrijkste partijen waren aanwezig om hun sympathie voor dit initiatief te tonen.
Ook in Nederland is de commerciële zeehondenjacht in Canada onderwerp van protest bij vele partijen.
Volgende week zal een gezamenlijk ingediend wetsvoorstel van PvdA en VVD in het parlement besproken worden waarna zeer waarschijnlijk nog voor de verkiezingen de wet een feit zal zijn.

Jarenlange wereldwijde protesten rond deze jaarlijkse slachting hebben nog niet geleid tot een einde van de jacht, maar vele landen demonstreren nu daadkrachtig om door middel van nationale importverboden de markten voor de producten te sluiten.
De Verenigde Staten, Italië, Mexico, Kroatië hebben reeds wetgeving en behalve in Nederland zal er ook in België voor het einde van het jaar een verbod in plaats zijn.
 
Het signaal dat Duitsland nu afgeeft, is een duidelijke stap naar een Europees importverbod dat na adoptie van een zogenaamde  ‘Geschreven Verklaring’ in september j.l. steeds dichterbij komt.
 
“Deze beslissing van de Duitse regering is heel belangrijk, aangezien Duitsland als voorzitter van de EU de mogelijkheid heeft om het proces om tot een Europese wetgeving te komen hiermee kan opstarten.’ aldus Marcel Bertsch van het IFAW, ´De Canadese regering verliest zo haar markt in Europa en verliest daarmee tevens een van de belangrijkste argumenten om met de jacht door te gaan. Het wordt tijd dat deze afschuwelijke praktijken stoppen.’
 
Einde

Post a comment

Mediacontact

Monika Schouten (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+070-335 50 11 # 117
Contact email: