Jaarlijkse zeehondenjacht in Canada van start

woensdag, 30 maart, 2005
Charlottetown, Canada/ Den Haag
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) maakt bekend, dat de jaarlijkse jacht op zeehonden in Canada vandaag van start is gegaan. In de komende weken zullen maar liefst 319.500 zeehondenbaby’s worden gedood om hun pels. De jaarlijkse zeehondenjacht door Canada is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld, waarbij in drie jaar tijd bijna een miljoen zeehonden volgens een officiële quota mogen worden gedood. Volgens cijfers van de Canadese overheid werden vorig jaar 365.971 zeehonden gedood. Van deze dieren was 96.6% nog geen drie maanden oud. De zeehonden worden gevild en de huiden worden verkocht aan groothandelaars die in de mode-industrie een dankbaar afzetgebied vinden.
“Er zijn mensen die in de waan verkeren, dat Canada al tientallen jaren geleden is gestopt met de jacht op zeehondenbaby’s,” zegt Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor. “Maar de commerciële jacht zoals die nu door Canada met moderne middelen wordt gevoerd, is de laatste 50 jaar niet zo omvangrijk geweest.”
 
Elk voorjaar trekt de hele Noordwest-Atlantische zadelrobbenpopulatie naar de oostkust van Newfoundland om daar te paren en hun jongen ter wereld te brengen en te zogen. Ook dit jaar weer heeft zich begin maart een indrukwekkend schouwspel der natuur voltrokken, toen duizenden zeehonden op de ongerepte ijsschotsen voor de Canadese oostkust ter wereld kwamen.
De jacht op deze dieren begint eind maart, als de jonge zeehondjes pas gespeend zijn en beginnen te verharen. Zeehonden mogen volgens de Canadese wet gedood worden zodra ze hun witte donzige vacht beginnen af te werpen, gewoonlijk als ze 12 tot 14 dagen oud zijn.
 
Het IFAW is de enige organisatie ter wereld die elk jaar opnieuw de jacht ter plaatse observeert en de jachtpraktijken documenteert. Al 36 jaar ziet het IFAW erop toe, dat verslaggevers en overheidsfunctionarissen uit alle delen van de wereld direct getuige zijn van de jachtpraktijken. Dit jaar stelt het IFAW politici en mediavertegenwoordigers uit allerlei landen in staat de jacht bij te wonen. Tweede Kamerleden Joanneke Kruijsen (PVDA) en Janneke Snijder (VVD) zijn met het IFAW naar Canada afgereisd om getuige te zijn van de zeehondenjacht. De kamerleden willen dat Nederland de handel in zeehondenproducten verbiedt.
 
De internationale gemeenschap veroordeelt deze wrede jacht en Europese landen zoals Italië en Nederland zijn in voorbereiding voor een nationaal importverbod voor alle zeehondenproducten. België zal tot implementatie van de wetgeving overgaan na procedureel akkoord van de Europese commissie. De Verenigde Staten en de Raad van Europa werken aan resoluties die de jacht veroordelen. In de VS is de jacht op zeehonden en andere zeezoogdieren al sinds 1972 verboden.

Post a comment

Mediacontact

Danielle de Lange (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+070 335 50 11
Mobiele telefoon:
+06 43 43 8007
Contact email: