Zwitserland verbiedt import zeehondenproducten

Het IFAW viert een nieuwe overwinning voor de zeehonden, nu Zwitserland als 35ste land een verbod heeft ingesteld op de import van zeehondenproducten.

Zwitserland sluit zich hiermee aan bij de Europese Unie, de Russische Federatie, Kazachstan, Wit-Rusland, Taiwan, Mexico en de VS, die allemaal in bepaalde vorm een import- en handelsverbod hebben ingesteld voor producten afkomstig van de wrede commerciële Canadese zeehondenjacht.

Het verbod gaat in op 1 april en heeft betrekking op de import van alle commerciële zeehondenproducten, waaronder huiden, bont, vlees, olie en organen. Net als de EU maakt Zwitserland een uitzondering voor zeehondenproducten uit de inheemse jacht en zeehondenproducten die door reizigers als souvenir mee naar huis worden genomen.

In Canada gaat de commerciële zeehondenjacht naar verwachting later deze maand weer van start. Waarschijnlijk wordt het jachtquotum op 400.000 zadelrobben gesteld. Hulpeloze pups tussen de 3 weken en 3 maanden oud worden doodgeknuppeld of afgeschoten door jagers die het voorzien hebben op hun vacht en vet. Overheidscijfers laten zien dat meer dan 92% van het vlees uit deze ‘jacht’ wordt verspild.

De zeehondenjacht is een uitstervende industrie. Noorse zeehondenjagers hebben al gezegd dat het ‘game over’ is nu het slinkende ijsoppervlak, de krimpende markten en de teruglopende subsidies hun tol hebben geëist van deze wrede en onnodige activiteit. In 2016 werden er in de Canadese jacht 66.504 zeehonden gedood, met een totale waarde van 1,6 miljoen Canadese dollar. En dat is een spectaculaire daling ten opzichte van 2006, toen de industrie op zijn hoogtepunt een bedrag van $34,3 miljoen opleverde. Net als de jacht in Noorwegen leunde de Canadese jacht de afgelopen jaren zwaar op financiële steun en noodleningen van de overheid.

Intussen is de verwachting dat federale politici in Canada binnenkort voor een wet zullen stemmen voor de instelling van een National Seal Products Day. Dit politiek gemotiveerde gebaar zal echter de zwaar onder vuur liggende zeehondenjacht geen nieuw leven kunnen inblazen. En het helpt ook de vissers niet om de overstap te maken naar een andere vorm van levensonderhoud.

--SF

Post a comment

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering