Wild in Kasungu National Park herstelt zich na 25 jaar stroperij

De enorme groei en het veranderende karakter van de illegale handel in wilde dieren hebben hun uitwerking op Malawi niet gemist. Bovendien was de handhaving in het land tot voor kort niet goed geregeld en ineffectief. Het zijn twee factoren die samen verwoestende gevolgen hebben gehad voor de lokale natuur. Kasungu National Park, het oudste natuurreservaat van Malawi, was ooit een welvarend ecosysteem met een overvloed aan wilde dieren. Maar de ooit zo goed gedijende neushoorn- en leeuwenpopulaties in het gebied werden compleet weggevaagd. En het aantal olifanten liep van 2.000 in de jaren tachtig terug naar net iets meer dan 50 in 2015.

Na 25 jaar stroperij stijgt het aantal olifanten nu weer.

Meer dan 25 jaar werd er in het park volop gestroopt - het was een belangrijke bron van ivoor, bushmeat en luipaardvellen. Malawi is een klein land met een relatief kleine populatie wilde dieren, in vergelijking met andere ‘Big Five’-landen als Kenia. Met als gevolg dat het door natuurbeschermers vaak over het hoofd werd gezien. Het IFAW onderkende echter het belang van Malawi als een onmisbaar ecosysteem, dat een sleutelrol vervult binnen de illegale handel in wilde dieren. Het is een belangrijk knooppunt waarlangs illegale producten van wilde dieren de wereldmarkt op komen.

In 2015 startte het IFAW een handhavingsinitiatief om corruptie aan te pakken, lokale rangers en politieagenten te trainen en verandering te brengen in de manier waarop binnen de gemeenschap en het juridische systeem wordt aangekeken tegen wildlifecrime. Via dit initiatief heeft het IFAW de strijd aangebonden met de illegale wildlifehandel. De resultaten tot nu toe zijn bijzonder positief, zo is er al ivoor afkomstig van maar liefst 300 olifanten in beslag genomen.

Stropersactiviteiten in Kasungu National Park zijn drastisch afgenomen en er zijn veel tekenen dat het ecosysteem zich nu begint te herstellen van het jarenlange stropersgeweld. Eén zo'n teken is de geboorte van twee olifanten en twee nijlpaarden dit jaar. De dieren reageren goed op bescherming van de plichtsgetrouwe, alerte rangers. Dieren worden groter en kunnen zich weer vrijelijk bewegen zonder aanvallen van stropers te hoeven te vrezen.

In 2017 zijn er twee nijlpaarden en twee olifanten geboren – een teken dat de wilde populaties zich beginnen te herstellen van het eerdere stropersgeweld.

De door het IFAW opgeleide en gesponsorde rangers die in het park patrouilleren en wilde dieren beschermen tegen wildstrikken, stropers en jagers, hebben de veiligheid voor de dieren hersteld. We zien de nieuwste aanwinsten van de Kasungufamilie speels de oevers van het meer verkennen, genieten van de modder en nieuwsgierig hun omgeving in zich opnemen. De nieuwste generatie wilde dieren staat symbool voor alle goede resultaten die met hulp van het IFAW zijn bereikt. Deze dieren vormen het bewijs dat de natuur zich kan herstellen, als we haar maar de kans geven.

wild elephant calf at kasungu national park

--DG

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime