Weesberen met door donateurs bedachte namen terug naar Russische wildernis

Het IFAW wil dit jaar in totaal 12 berenjongen uitzetten in 4 regio's - de regio's Pskov, Tver en Kirov, en de republiek Komi. Voor een aantal van deze berenjongen mochten onze donateurs een naam bedenken. Graag delen we hier een paar van hun verhalen. 

 

De uitzetting van Pippa en Poe

Pippa en Poe kwamen op 13 februari 2017 naar het Berenopvangcentrum van het IFAW. Beide welpen waren ongeveer een maand oud en werden gered in de Russische regio Pskov. Hun moeder sloeg op de vlucht voor houtkapactiviteiten en keerde niet meer terug naar haar hol. De houthakkers waarschuwden daarop de plaatselijke jager, die advies gaf over hoe de jongen het beste konden worden gered. Uiteindelijk werden er twee welpen (een mannetje en een vrouwtje) overgebracht naar het opvangcentrum.

Daar is het gebruikelijk om de weesberen een naam te geven die begint met de eerste letter van de regio waaruit ze afkomstig zijn. Dit keer mochten onze donateurs een naam kiezen voor de welpen, beginnend met de letter ‘P’. De namen Pippa en Poe kwamen uiteindelijk als winnaar uit de bus. De algehele conditie van de jongen was goed en ze konden aan hun rehabilitatietraject beginnen.

Valentin Sergeevich Pazhetnov, de vroegere hoofdverzorger van de berenjongen, ontwikkelde een rehabilitatieproces waarmee weesberen met succes terug in het wild kunnen worden uitgezet. Zijn zoon Sergei heeft inmiddels de rol van hoofdverzorger van hem overgenomen en heeft al veel successen geboekt met de rehabilitatie van berenjongen. Naarmate ze zich ontwikkelen, is er één cruciale eigenschap die ze moeten bezitten: om het later in het wild te kunnen redden, moeten ze een duidelijke angst voor mensen koesteren. Tegen het einde van hun rehabilitatietraject moesten Pippa en Poe duidelijk niets van mensen hebben. Ze wogen ze rond de 39 kilo en dat is het gewicht dat ze moeten hebben om de winter te kunnen doorstaan.

 

De uitzetting van Tadeo

Tadeo, het berenjong dat werd gered na een aanval door honden, was begin oktober volledig hersteld en klaar om te worden uitgezet. Bij aankomst in IFAW’s Berenopvangcentrum kreeg het jonge beertje direct de nodige medische zorg.

De opgelopen bijtwonden werden gehecht en er werd extra vocht toegediend om hem te stabiliseren. Het Russisch College voor Zoölogische Geneeskunde voerde alle behandelingen gratis uit. Tadeo werd in beschermd gebied vrijgelaten, in het district Selizharovsky van de regio Tver.

We wensen Pippa, Poe en Tadeo alle succes bij het wennen aan de omstandigheden in hun nieuwe, wilde leefgebied.

--MV 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie