Van het klaslokaal naar de Europese Unie

Anita Euschen, Internationale Campagne Coördinator van Animal Friends Croatia (AFC)

Kroatië is op 1 juli 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie geworden. Om deze mijlpaal te vieren hebben wij Anita Euschen, Internationale Campagne Coördinator van Animal Friends Croatia (AFC), gevraagd om een blog te schrijven over hun campagne om de import van zeehondenproducten van de wrede zeehondenjacht te stoppen. – Sonja Van Tichelen, IFAW  Regiodirecteur Europese Unie.

Mijn verhaal begint 30 jaar geleden toen een inval leerkracht op mijn school in Berlijn zijn lesuur gebruikte om ons een video te laten zien van Greenpeace over de zeehondenjacht. Hij riep ons op om hier tegen in actie te komen en dit sprak mij erg aan.

Tot op de dag van vandaag ben ik erg betrokken bij onze campagne om een einde te maken aan de commerciële zeehondenjacht.  Het echte demonstreren begon voor mij in 1982 en campagne voeren voor AFC in 2004, toen Animal Friends Croatia (AFC) met hun campagne tegen deze jacht begon.  Ik was bijvoorbeeld betrokken bij de protesten bij de Canadese ambassade in Kroatië.  Op 15 maart, de internationale dag tegen de zeehondenjacht, organiseren wij elk jaar publieke acties en demonstraties.

Sinds  AFC in 2004 is begonnen met de campagne tegen de zeehondenjacht,  gebruiken we een invloedrijk boek over de zeehondenjacht dat  mijn collega en goede vriend Bernard Jan twintig jaar geleden heeft geschreven. Het boek, ‘Look for me under the Rainbow’,  is erg populair geworden in Kroatië – vooral toen wij in 2004 het boek landelijk gingen promoten.

Het boek gaat over een jonge zeehond Danny en zijn familie tijdens de Canadese zeehondenjacht. Jammer genoeg is het boek niet meer verkrijgbaar in het Engels en wij zijn druk op zoek naar een uitgever hiervoor.

Ons eerste succes behaalden wij in 2006. Met onze protestacties en publieke druk konden we de regeringsleiders van Kroatië overhalen om een importverbod in te stellen op zeehondenproducten – zowel voor zeehondenpups als volwassen zeehonden.  Dit was voor ons een geweldig overwinning – samen met  Mexico, België, Nederland en Slovenië waren wij een van de eerste landen met een verbod - en andere Europese landen lieten wij zien dat het mogelijk was om zo’n verbod in te stellen.

Daarna werd het tijd om onze campagne internationaal te gaan voeren. Samen met andere organisaties die ook een einde wilden maken aan de wreedheid van de zeehondenjacht, lanceerde AFC een internationale actie om een verbod op de handel in zeehondenproducten in heel Europa in te stellen.

Het was een lange maar succesvolle weg voor ons. In 2008 zijn we begonnen om contact te zoeken met meer dan 1.200 parlementariërs in Europa, en hun te vragen om het verbod op de handel te steunen. Wij waren ook aanwezig in Brussel met 50 andere activisten uit Kroatië, om deel te nemen aan een demonstratie met 50 andere dierenrechten- en dierenwelzijnsorganisaties, om druk uit te oefenen op de Europese Commissie om een verbod in stellen op de handel in zeehondenproducten. Kroatië was dan wel geen EU-lid , maar we vonden het toch erg belangrijk om hier aanwezig te zijn.

De demonstratie was een groot succes en de EU stelde een verbod in op de import van zeehondenproducten, waardoor de vraag ernaar daalde.

Maar voor ons bij AFC stopte het hier niet  Gedurende de afgelopen maanden zijn we blijven vechten om onze behaalde overwinningen voor de bescherming van dieren door de lokale overheid na te laten komen. We vinden dat we ons hier hard voor moeten maken, vooral omdat onze wetgevers proberen om de Kroatische wetgeving aan te passen aan de EU-richtlijnen en reglementen, nu ons land lid is geworden van de Europese Unie.

Terwijl we dit in de hand proberen te houden,  vechten Canada en Noorwegen het E- importverbod aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Uiteraard was dit geen verrassing voor mij en mijn collega’s. Mensen willen graag oude tradities in stand houden. Maar ik geloof dat de zeehondenjacht verouderd en wreed is en niet een van de pijlers van de Canadese economie. Deze tradities zouden moeten verdwijnen.  Er is wat mij betreft geen enkel redelijk argument van de kant van Canada of Noorwegen dat het verbod onwettig zou zijn.

De dag dat de Europese Unie het verbod op zeehondenproducten instelde ging de geschiedenis in en ik hoop dat deze beslissing gehandhaafd wordt.

- AE

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime