Training eerstelijns handhavers ter bestrijding dierensmokkel in Centraal Azië

Een cursiste uit Kazachstan liep langs de controle terwijl ze open en bloot een illegale ivoren armband droeg.Zo’n 30 douanebeambten, grenspolitieagenten en wildlife-agenten uit Kazachstan, Oezbekistan, Tajikistan, Kirgizië en Mongolië waren in Almaty, Kazachstan, bijeen voor een vijfdaagse internationale workshop van het IFAW over de preventie van smokkel van wilde dieren.

De workshop, gezamenlijk gefinancierd door de Commissie Bos- en Wildbeheer van het ministerie van Landbouw van Kazachstan, het UNDP en het IFAW, werd gehouden om de kennis, vaardigheden, mogelijkheden en motivatie voor de bestrijding van milieucriminaliteit te versterken.

De training omvatte zowel theoretische als praktijklessen onder leiding van internationale deskundigen over de status van soorten, de schaal waarop de smokkel van wilde dieren plaatsvindt, effectieve handhavingsmaatregelen, internationale handelsconventies en samenwerking door verschillende instanties op het gebied van natuurbescherming.

De deelnemers verwierven praktische vaardigheden die ze in hun dagelijks werk kunnen gebruiken om soorten die in Centraal Azië vaak worden gesmokkeld te identificeren en op de juiste manier te behandelen. Daarnaast kwamen kennis en methoden aan bod die van belang zijn voor de preventie van de illegale handel in wilde dieren.

Tijdens een bezoek aan de vertrekruimte van de VIP-zone op de internationale luchthaven van Almaty konden de cursisten praktijkervaring opdoen met smokkeltechnieken en fraude met vergunningen, en werden douanecontroles nagespeeld.

De deelnemers waren behoorlijk creatief in de manier waarop ze lichaamsdelen en afgeleide producten van dieren verstopten om ze langs de controlepunten van de beveiliging te smokkelen.

Zo was er een man die een blikje kaviaar had verstopt in een papieren bekertje onder een bol smeltend ijs. Onschuldig van zijn ijsje likkend probeerde hij de douane om de tuin te leiden.

Een cursiste uit Kazachstan liep langs terwijl ze open en bloot een illegale ivoren armband droeg.

En één deelnemer smokkelde een schildpadschild onder zijn baseballpet, die aan zijn broekriem hing. Weer een andere cursist wist met succes een opgezette krokodillenkop in zijn broek te verbergen – tot grote hilariteit bij zijn medecursisten.

Tijdens de smokkelopdracht kwam ook het hoofd van de douaneafdeling van het vliegveld een kijkje nemen. Hij was bijzonder onder de indruk en nodigde de ‘passagiers’ van onze cursus uit om ook langs de controlepost van de echte douanebeambten in functie te lopen. Het was geen verrassing dat het onze cursisten lukte aardig wat spullen langs de controlepost te smokkelen. Na afloop van de oefening keken de douanebeambten met veel interesse – en stijgende verontrusting – toe hoe de cursisten steeds meer producten van wilde dieren uit hun zakken en tassen tevoorschijn toverden en ze toevoegden aan de groeiende stapel ‘smokkelwaar’ op de vloer.

Het IFAW heeft vergelijkbare trainingen voor bestrijders van wildcriminaliteit georganiseerd in Georgië (voor de landen Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Litouwen), voor de landen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Oceanië en de Caraïben, en voor Oostelijk, Centraal en Zuidelijk Afrika en Oost-Europa.

--MV

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie