Tijger ontsnapt in Doha: het houden en verhandelen van exotische huisdieren in het Midden-Oosten moet stoppen

Een filmpje van een loslopende tijger in de straten van Doha, de hoofdstad van Qatar, zorgde kortgeleden voor veel commotie op sociale media.

Op een ander filmpje dat op Facebook verscheen, is te zien hoe het dier op de Doha Expressway uit een vrachtwagen valt en er vervolgens vandoor gaat. De krant al-Watan plaatste foto’s van hoe het dier uiteindelijk weer werd gevangen.

Volgens de berichten raakten er geen mensen gewond en ook de tijger leek niets aan het angstaanjagende voorval te hebben overgehouden.

Maar het had ook veel slechter kunnen aflopen.

Dit soort gebeurtenissen zijn zeker geen nieuw verschijnsel in de Arabische Golfstaten.

Eerder deze maand meldden lokale kranten nog dat een jonge man was aangevallen door een leeuwin toen hij probeerde haar te 'trainen'. Een poging van zijn vriend om hem te redden, werd de leeuwin fataal. De jonge man werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een dag later. In december 2014 werd een dienstmeisje aangevallen door een leeuw. Ze stierf enkele dagen later in het ziekenhuis. Ook hier weer doodde de eigenaar het dier, waarna hij het lichaam verbrandde.

De belangrijkste reden om dit soort gevaarlijke huisdieren te houden, is als statussymbool of om indruk te maken op vrienden.

Eigenaren hebben geen oog voor de consequenties van hun keuze en zetten daarmee niet alleen hun eigen leven op het spel, maar ook dat van het publiek en van de dieren zelf. Welke argumenten ze ook aanvoeren, het is slechts een kwestie van tijd voordat deze dieren hun ware, wilde aard tonen, of mensen een fatale fout maken.

Deze dieren horen simpelweg niet thuis in woningen van mensen.

Al sinds we eind 2007 een officiële vestiging openden voor het Midden-Oosten/Noord-Afrika (MENA), voert het IFAW actie voor een verbod op het houden van wilde dieren als huisdier.

Op dit moment werkt IFAW MENA in verscheidene landen (VAE, Bahrein en Libanon) samen met het ministerie van Onderwijs, evenals in Koeweit met de milieu-autoriteit, om schoolkinderen voor te lichten. We wijzen ze op de nadelen die kleven aan het houden van wilde dieren als huisdier. En die nadelen liggen niet alleen op het vlak van de veiligheid, door onvoorspelbaar gedrag en het risico op ziekten, maar ook op het vlak van dierenwelzijn en soortbehoud.

Tot dusver hebben we bijna 100.000 leerlingen van verschillende leeftijden bereikt, om te zorgen voor een gedragsverandering ten aanzien van het houden van wilde huisdieren.

We hebben veel waardering voor de inspanningen van lokale overheden in de VAE, zoals Sharjah en Ajman, die lokale wetgeving hebben opgesteld die het houden van wilde huisdieren verbiedt. Ook zijn we blij met de stap van het ministerie van Klimaatverandering en Milieu van de VAE, dat een wetsvoorstel heeft ingediend om deze praktijken te verbieden.

We moedigen alle Arabische Golfstaten aan om zo snel mogelijk dit soort wetgeving door te voeren, voordat er meer slachtoffers vallen.

--EM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime