Succes: VAE verbieden het houden van wilde dieren door particulieren

Vorige week heeft de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een wet aangenomen die het houden van gevaarlijke wilde dieren aan banden legt.

De wet (2016 nr. 22; in eerste instantie in juni aangenomen als ontwerpwet) verbiedt het houden van gevaarlijke wilde dieren door particulieren. De wet geldt voor een lange lijst van diersoorten, waaronder grote katachtigen, hyena's, primaten, beren, vleermuizen, wolven, zebra's, giraffen, nijlpaarden, struisvogels, gieren, krokodillen, slangen, spinnen en schorpioenen. Overtreding van de wet kan een celstraf opleveren, een boete van 10.000 AED (€ 2558) tot 700.000 AED (€ 179.101) of beide.

In de wet zijn verder nog straffen en boetes opgenomen voor het in de openbare ruimte brengen van gevaarlijke dieren (tussen één en zes maanden cel, een boete van 10.000 tot 500.000 AED, of beide); het verhandelen van gevaarlijke dieren (een celstraf, een boete van 50.000 tot 500.000 AED, of beide); en het gebruiken van dieren voor het aanvallen van een persoon (tot één jaar cel, een boete van 10.000 tot 400.000 AED indien de persoon gewond raakt; drie tot zeven jaar cel als de aanval leidt tot invaliditeit; levenslang als de persoon komt te overlijden).

De nieuwe wet is een fantastisch geschenk voor dieren, mensen en de natuur om het nieuwe jaar mee te beginnen. We feliciteren de regering van de VAE met de belangrijke stap die is gezet met het aannemen van deze wet die van groot belang is voor mens én dier.

We roepen andere regeringen - niet alleen op het Arabisch Schiereiland, maar wereldwijd - op om vergelijkbare wetgeving aan te nemen, die dierenleed voorkomt en mensen beschermt tegen gevaarlijke confrontaties met dit soort wilde dieren.

Ten tijde van de opening van het IFAW-kantoor in de VAE eind 2007 was al duidelijk dat het houden van gevaarlijke exotische huisdieren op het Arabisch Schiereiland een probleem vormt. Mensen houden deze gevaarlijke dieren als statussymbool, of vanuit een misplaatste overtuiging dat ze ermee bijdragen aan het behoud van een soort.

Het IFAW spreekt zich al lange tijd uit tegen het houden van wilde dieren. Dat doen we door leerlingen op scholen voor te lichten en ze te wijzen op de nadelen die vanuit verschillende oogpunten kleven aan het houden van wilde dieren als huisdier. We gaan daarbij in op het behoud van wilde dieren in het wild en het welzijn van de individuele dieren. Ook bespreken we de gevaren voor de volksgezondheid, de onvoorspelbaarheid van het gedrag van wilde dieren en de problemen die samenhangen met het introduceren van invasieve soorten in het lokale milieu.

Daarnaast blijven we ondersteuning bieden aan medewerkers van douane, natuurbeheerinstanties en quarantaine-afdelingen, zodat zij meer mogelijkheden krijgen voor de aanpak van de illegale handel in wilde dieren als exotisch huisdier.

We steunen de regering van de VAE bij de invoering van deze belangrijke nieuwe wet en bij alle toekomstige inspanningen voor de implementatie, handhaving en uitvoering van wetten in antwoord op het exotische huisdierenprobleem.

--EM

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime