Spotlight partner: samenwerking met UNDP om de angst voor zwerfhonden in Bosnië weg te nemen

1.	Becky Brimley (links) met Elzamina Bojicic bij het VN-hoofdkantoor in Sarajevo

Ik ben net teruggekomen uit Bosnië waar duizenden honden door de straten zwerven en nog eens duizenden wegkwijnen onder slechte omstandigheden in opvangcentra.  Er zijn helden die hard werken om voor deze honden te zorgen door vangst, sterilisatie en uitzetprogramma's, educatieprogramma's en vrijwilligerswerk in de opvangcentra - maar het is niet genoeg. 

De hoeveelheid honden is overweldigend en de honden op straat jagen mensen angst aan.  De interventies alleen pakken niet de kern van het probleem bij de wortels aan en perken de aanwas van de straathonden niet in. 

Terwijl sommige dieren sociaal zijn, zich koesteren in de zon bij krantenstallen en oversteekplaatsen en eten en drinken krijgen van iemand die om ze geeft, bestaat er ook een groot probleem met groepen honden die mensen achterna rennen en bijten. 

Op sommige plaatsen zijn mensen zelfs zo bang dat de Citizens Security Forums, die ingesteld zijn door het United Nations Development Program (UNDP) in Bosnië en Herzegovina, zwerfhonden aangewezen hebben als een veiligheidsprobleem voor mensen. 

Daarom was ik daar - om de laatste puntjes op de i te zetten voor een overeenkomst tussen het UNDP en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) in een poging om deze gemeenschappen te helpen om praktische, humane en duurzame beheersingsplannen voor de hondenpopulatie te ontwikkelen. 

Een partnerschap met het UNDP is een perfecte match voor het IFAW omdat ze onze aanpak delen van betrokkenheid van de gemeenschap en het ontwikkelen van lokale oplossingen voor lokale problemen - ze hebben ook een jarenlange ervaring met werken in Bosnië waar de bureaucratie, op zijn zachtst gezegd, complex is!

Het ontwikkelen van een plan om de hondenpopulatie in een gemeenschap te beheersen is geen lichte taak, en het implementeren ervan is een langdurige onderneming. Er zijn geen snelle oplossingen. Deze gemeenschappen willen echter hun problemen met hun honden oplossen en wij willen graag helpen.

2.	Een van de vele zwerfhonden gevonden in de straten van BosniëVorige week hadden onze partners van het UNDP BiH een ontmoeting met de burgemeesters van Jajce, Gradacac en Lopare en vertegenwoordigers van het Citizens Security Forum van Sanski Most om te bespreken hoe we hun hondenpopulaties en de problemen die de gemeenschap ermee heeft kunnen beoordelen.  We gaven hen ook informatie over ons ondersteunde planningsproces waarin we hun gemeenschappen kunnen begeleiden bij de ontwikkeling van een duurzaam, humaan beheersingsplan. 

We beginnen met contact leggen met andere belanghebbenden in elke gemeenschap, we luisteren naar hun problemen en denken na over de middelen waarover ze beschikken - gemeentelijke afdelingen, gezondheidsinstellingen, scholen, dierenartsen, gemeenschapsleden die zorgen voor honden in de buurten en mensen die ze opvangen en herplaatsen. 

Alle betrokkenheid, kennis en input zijn essentieel voor het planningsproces.  

Onze gecombineerde hoop is dat de beoordeling van UNDP/IFAW zal aantonen dat er een goede mogelijkheid is voor het opbouwen van consensus.

Als de belanghebbenden van een gemeenschap samen kunnen komen en samen willen plannen, zullen wij ze door een proces leiden waarmee ze een gedeeld begrip kunnen ontwikkelen van hun plaatselijke situatie en hun agenda's af kunnen stemmen op gezamenlijke activiteiten.

Als ze kunnen samenwerken met ons om een gemeenschapsgericht, duurzaam en humaan plan te ontwikkelen, zullen wij hen op weg helpen. Dit is geen eenvoudige taak.  Het betekent echt luisteren naar elkaar.  Het betekent samenwerken.  Het betekent dingen anders doen. Elke stap is essentieel; omdat, ondanks moeite van velen, de huidige situatie duidelijk niet werkt.

Dit gezegd hebbende: er is een passie en een heel duidelijke wens om duurzame en humane oplossingen te vinden voor deze honden - wij helpen graag!  

--BB

Bezoek voor meer informatie over onze projecten om gemeenschappen en hun huisdieren te helpen onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie