Spotlight Amboseli: laatste nieuws over adoptiedrama olifanten

Elfrida met haar tweeling: Elfrida met haar ‘tweeling’, voordat het geadopteerde kalfje (links) verdweenIn augustus werden we verrast door Elfrida’s adoptie van een vrouwelijk kalfje, dat uit het niets bij de familie leek te zijn opgedoken.

In de daarop volgende weken volgde iedereen bij het ATE-team gespannen de ontwikkelingen rond het kalfje. In eerste instantie deed ze het goed, en wist ze met succes haar deel van de moedermelk op te eisen, ten koste van Elfrida’s eigen dochter.

Gezien het goede regenjaar dat Amboseli momenteel doormaakt, dachten we zelfs dat ze het misschien wel zou gaan redden.

Elfrida’s eigen kalf was erg van streek door de ‘indringer’; het viel me op dat de  klieren op haar slapen vaak vocht afscheidden – iets wat bij olifanten wijst op grote spanning en stress.

Hoewel Elfrida’s dochter de grootste, meest robuuste van het tweetal was, zag ik haar met het verstrijken van de weken nooit spelen of op verkenning gaan zoals haar leeftijdsgenootjes. In plaats daarvan begon ze haar moeder steeds meer te claimen.

Tegen september waagde ze zich nooit meer dan een meter van haar moeder vandaan en dronk ze bijna voortdurend bij haar.

Het werd duidelijk dat ze haar moeder niet met een ander zogend kalf wilde delen, en de strategie die ze koos was om bijna voortdurend de tepel voor zich op te eisen.

Het geadopteerde kalfje had zo geen toegang meer tot melk en begon gewicht te verliezen. Toen ze rond de acht maanden oud was, begon ze wat vegetatie te eten, maar dit was niet voldoende om haar in leven te houden.

De laatste keer dat ik haar zag, tekenden haar jukbeenderen zich duidelijk af, en dat is bij olifanten altijd een veeg teken. En toen verdween ze helaas. Ze is bijna een maand bij de EA’s geweest.

Elfrida’s dochter (rechts) kan nu zorgeloos spelen met haar nieuwe vriendinnetje, haar nichtje.

Olifanten zijn bijzondere dieren en ik had zo graag gewild dat dit kleine vrouwtjeskalf het had overleefd, zodat er weer een prachtig nieuw verhaal te vertellen zou zijn over de flexibiliteit van olifanten en de manier waarop ze voor elkaar zorgen. Het deed me verdriet dat ze het niet had gered.

We zullen nooit weten onder welke omstandigheden ze van haar eigen familie gescheiden is geraakt, maar het zou fantastisch zijn geweest om te zien hoe ze door de EA’s werd opgenomen en grootgebracht.

Alleen al het feit dat ze besloten voor haar te zorgen, is opmerkelijk. En ik moest mezelf eraan herinneren dat het niet alle kleine olifantjes is gegeven om op te groeien tot een volwassen olifant, zelfs als ze niet zo'n moeilijke start hebben als dit kleine vrouwtjeskalf.

Omdat ik vervolgens wat tijd doorbracht bij de andere olifantenfamilies uit ons onderzoek, zag ik de EA’s een tijdlang niet. Totdat één van Elfrida’s oudere dochters, Eltonin, een kalfje kreeg. Toen ik bij ze ging kijken, was ik verrast door de transformatie die Elfrida’s jongste kalf had doorgemaakt.

Hoewel ze op dat moment nog maar een paar dagen oud was, gedroeg het vrouwelijke kalfje van Eltonin zich bijzonder actief en speels, en Elfrida’s kalf was haar meest enthousiaste speelkameraadje en medeavonturier.

Ik vind het heel jammer dat het geadopteerde kalfje het niet gered heeft, maar het is goed om te zien dat Elfrida’s dochter zich weer veilig voelt. Haar verhaal laat maar weer eens zien hoe belangrijk de band tussen moeder en kalf is.

Dit is hoe olifanten horen op te groeien; veilig en zorgeloos, met speelkameraadjes waarmee ze een vriendschapsband opbouwen die een leven lang stand houdt. In de toekomst zullen deze twee vrouwtjes samen hun eerste kalfje grootbrengen. Maar voor het zo ver is, zijn er nog heel veel spannende avonturen te beleven, onder de waakzame blik van Elfrida.

--VF

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie