SLIDESHOW: De mobiele kliniek van Playa del Carmen

Deze foto’s geven een beeld van het werk van de medewerkers en vrijwilligers van IFAW’s mobiele kliniek.

Dankzij de mobiele kliniek kan ons project in Playa del Carmen flexibel opereren. In juli werd in de mobiele kliniek  van het IFAW een bijzonder waardevolle lading vervoerd: medewerkers en vrijwilligers van Coco’s Cat Rescue, op weg naar Cancun, om daar gratis sterilisaties en castraties uit te voeren.

Het team ging aan de slag in een gebied dat bekend staat als de ‘Corales’. Hier heeft een lokale dierenbeschermingsorganisatie een nauwe band opgebouwd met de lokale bewoners, door hulp te bieden op het gebied van sociale problemen en dierenwelzijn. Deze organisatie had Coco’s Cat Rescue om hulp gevraagd, een verzoek waar met alle plezier gehoor aan werd gegeven!

ZIE OOK: Mobiele dierenkliniek in Mexico bereikt meer dieren dan ooit tevoren

Binnen twee dagen slaagde het team erin 162 honden en 115 katten te steriliseren of castreren. En dat vergt heel wat planning en hard werken. Het team is verantwoordelijk voor de dieren vanaf het moment dat ze worden geregistreerd en voorzien van een papieren halsband met identificatie, totdat ze worden teruggegeven aan hun eigenaren, voorzien van instructies voor de verzorging na de operatie.

Extra bijzonder aan deze actie was dat de equipe, op één persoon na, geheel uit Mexicanen bestond! En dat is niet zo gebruikelijk, vooral omdat hier zoveel expats wonen, en omdat de lokale dierenartsen pas sinds kort nauw betrokken zijn bij lokale sterilisatie- en castratie-initiatieven.

Hoewel er hier en daar nog altijd wat weerstand tegen deze initiatieven bestaat, bieden tegenwoordig steeds meer dierenartsen goedkope sterilisaties en castraties aan in hun eigen klinieken. Dit heeft ertoe geleid dat er in de dorpen minder ongewenste kittens worden geboren, en het stelt eigenaren in staat hun huisdier op een verantwoorde manier te behandelen en verzorgen. Het is waar dat er nog veel werk te doen is, maar we zijn zeker op de goede weg.

Mexicaanse dierenartsen zijn verenigd in het landelijke College van Dierenartsen. Gemeenschapszin staat bij deze organisatie hoog in het vaandel. Vandaar dat de aangesloten dierenartsen er alles aan doen om mensen te betrekken bij verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn. Een mooi voorbeeld van die gemeenschapszin onder de lokale dierenartsen is dokter Sandy, die zich ondanks het feit dat ze zeven maanden zwanger is, niet liet weerhouden door de voor het Caribisch gebied zo kenmerkende hitte en hoge luchtvochtigheid, en gewoon kwam meehelpen.

Om dit soort acties soepel te laten verlopen zijn vrijwilligers heel belangrijk - zij zorgen er bovendien voor dat de lokale bevolking bereid is mee te werken. Een lokale organisatie – Animalistas – richt zich specifiek op jonge kinderen en tieners. Ze geven voorlichting over dierenonderwerpen en maken hen bewust van de belangrijke rol die dieren binnen de samenleving vervullen.

‘Chino’, hier met mij op de foto in de diavoorstelling, helpt ons al jarenlang bij alle aspecten van de kliniek, en wil nu zelf ook dierenarts worden. Op de foto's ziet u de dagelijkse activiteiten en hoe een chirurg zelfs buiten de gebruikelijke omgeving van een kliniek een operatie kan uitvoeren met kwalitatief hoogwaardige technieken en materialen.

Dit soort initiatieven brengt eigenaren bij elkaar, en biedt daardoor meteen ook de gelegenheid om deze mensen veel meer te leren dan alleen over sterilisatie en castratie van huisdieren. Er ontstaat een vertrouwensband tussen de mensen uit de gemeenschap en mensen die zich het lot van dieren aantrekken, en de band tussen huisdier en eigenaar wordt versterkt. Terwijl hun huisdier van de operatie bijkomt, kunnen eigenaren hun dier observeren en zich bezighouden met allerhande klusjes die bij de dagelijkse verzorging van een huisdier horen, zoals nagels knippen, oren schoonmaken en teken verwijderen. Wij benutten deze tijd om met eigenaren te praten over een goede verzorging van huisdieren, bijvoorbeeld bij huidproblemen en parasieten, en over vaccinaties. Sterilisatie is slechts één onderdeel van het complete plaatje van wat huisdieren nodig hebben.

--EF

Maak nu een gift over om onze hulp aan honden en katten over de hele wereld te steunen.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam