Ruim 1000 honden en katten gevaccineerd in Playa del Carmen

Mexico is het bewijs dat hondsdolheid alleen uitgeroeid kan worden door een grootschalige vaccinatie-actie voor honden en katten. Mensen in Mexico realiseren zich dat het jaarlijks laten inenten van je dier, hoort bij de verantwoordelijkheden van de eigenaar.

Het IFAW en partner Coco's Cat Rescue werken samen met de lokale autoriteiten om het dierenwelzijn in Playa del Carmen te verbeteren. In de laatste week van maart vond de National Rabies Vaccination Campaign plaats. Het IFAW en Coco's Cat Rescue waren in twee wijken aanwezig om te helpen. In een week tijd hebben onze medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt om in totaal 1.083 dieren te vaccineren.

Wanneer we de kans krijgen om bij een project om dieren te vaccineren, steriliseren, ontwormen of verzorgen te helpen, ben ik altijd blij als ik de relatie tussen eigenaar en dier kan bestuderen.

Nu ontmoette ik Maxi, een pitbull die verwond was door een machete toen een inbreker het huis van zijn familie probeerde binnen te dringen. Ze beloonden haar door haar direct naar de dierenarts te brengen, de wonden te behandelen en haar natuurlijk te laten vaccineren.

Mensen kwamen aan met allerlei vervoermiddelen; fietsen, driewielers, scooters, auto's en sommige hadden lange afstanden gelopen.

Rondzwervende honden die wel een eigenaar hebben, zijn een alledaags verschijnsel in Playa. Het is dus niet vreemd om een hond te zien die een halsband om heeft, geen identificatietag, maar wel een plaatje dat aangeeft dat hij gevaccineerd is.

Een van de honden in Playa del Carmen

Er was een oudere vrouw die drie van haar honden meebracht, maar haar 16-jarige chihuahua thuis had gelaten omdat ze eerst zeker wilde weten dat hij nog gevaccineerd kon worden op die leeftijd. Ze was erg voorzichtig met hem, hun band was erg mooi om te zien.

Een kleine hond werd bij ons gebracht door zijn eigenaar, een vrouw die erg beschermend was en ons vertelde hoe hij een paar maanden daarvoor door een vleermuis gebeten was. Vleermuizen helpen bij de bestuiving van gewassen en zijn daarom belangrijk, maar ze kunnen ook hondsdolheid bij zich dragen en het overbrengen op andere dieren.

Hondsdolheid kan alleen voorkomen worden door preventieve inentingen. De vrouw had de hond naar de dierenarts gebracht omdat hij een zware infectie kreeg in de bijtwond. Ze liet het litteken zien. Destijds had ze geen geld, maar ze had hulp gevraagd voor haar dier.

We konden korte praatjes maken met de eigenaren en hen goedkope sterilisaties en castraties aanbieden voor hun dieren, zodat ze goed voor de dieren kunnen zorgen die ook gewenst zijn.

Het maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt, de liefde voor dieren verenigt mensen.

--EF

Ga voor meer informatie over IFAW's werk voor honden en katten naar onze pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam