Queen-gitarist Brian May, Freddie the Fox en fans van beide iconen maken zich sterk voor wilde dieren, en voor de das in het bijzonder

Queen-gitarist Brian May, Freddie the Fox en fans van beide iconen maken zich sterk voor wilde dieren, en voor de das in het bijzonderEen kerk vol met Queen-fans en aanhangers van dierenwelzijnsorganisaties, dat kan maar één ding betekenen: een evenement onder regie van de legendarische rockgitarist en dierenrechtenactivist Brian May.

Het Britse team van het IFAW was uitgenodigd om deel te nemen aan Brians ‘Wildlife Rocks’ evenement dat afgelopen zaterdag in Guildford, Surrey, werd gehouden. Het evenement was een goede gelegenheid om samen te komen met een groot aantal andere dierenwelzijnsorganisaties, om samen een eerbetoon te brengen aan de natuur en belangrijke dierenwelzijnskwesties onder de aandacht te brengen.

Zo’n 2.500 mensen van alle leeftijden bezochten Wildlife Rocks om zich, onder het genot van live muziek, lezingen en ander vermaak, te laten informeren over dieren.

Er was bijzondere aandacht voor Britse diersoorten en de gevaren die deze soorten bedreigen. Het IFAW had haar Britse mascotte, Freddie the Fox, meegenomen om hem aan het publiek voor te stellen en de boodschap te verspreiden dat we het verbod op de drijfjacht met honden in stand moeten houden – om te voorkomen dat vossen, hazen en herten bij wijze van ‘sport’ worden opgejaagd en in stukken gescheurd.

Het IFAW en andere organisaties grepen de gelegenheid bovendien aan om aandacht te vragen voor het directe gevaar dat een ander icoon van het Britse dierenrijk - de das - bedreigt. Tenzij ze op het laatste moment nog respijt wordt gegund, loopt zo’n 70% van de dassen in het Verenigd Koninkrijk het risico botweg te worden afgeschoten bij een ruimingsoperatie die erop gericht is om rundertuberculose onder vee te beteugelen.

Een dergelijke ruimingsoperatie zou ingaan tegen de wil van een overweldigende meerderheid van het Britse publiek, die van mening is dat wilde dieren in eigen land moeten worden beschermd. Uit een enquête van de Britse krant The Guardian bleek dat meer dan 90% van de bevolking tegen zo'n ruimingsoperatie is. Dit standpunt werd ook duidelijk weerspiegeld in de gesprekken die we het afgelopen weekend hadden met bezorgde burgers.

Het IFAW heeft met afschuw gereageerd op de plannen om dassen op zo wrede manier af te maken, en dat naar aanleiding van een wetenschappelijke conclusie die volgens ons – en vele anderen – fundamenteel onjuist is.

We maken ons grote zorgen omdat de effectiviteit van de voorgestelde ruimingsmethode, waarbij boeren met vergunning onbelemmerd dassen mogen afschieten, nooit eerder is getest, terwijl men zich ernstig kan afvragen of de operatie niet één grote schending zal worden van de normen ten aanzien van het welzijn en de bescherming van dieren. De ruimingsoperatie zou niet-selectief zijn en de kans is groot dat ook gezonde dieren onnodig worden gedood; er kunnen dassen gewond raken of een langzame, pijnlijke dood sterven, bijvoorbeeld als ze worden aangeschoten door onervaren schutters.

Over 2,500 people attended the 'Wildlife Rocks' event recently.Er bestaan diervriendelijker en meer efficiënte alternatieven om dit probleem aan te pakken, zoals vaccinatie van dassen, een oplossing waarvoor in Wales al is gekozen.

Vooraanstaande wetenschappers en natuurdeskundigen hebben zich al tegen deze ruiming uitgesproken, omdat deze niet zal leiden tot een belangrijke vermindering van het aantal gevallen van rundertuberculose. Velen zijn ervan overtuigd dat het afmaken van dassen het aantal ziektegevallen niet zal verminderen, maar de ziekte eerder juist verder zal verspreiden. Als uit een bepaald gebied de dassen worden verwijderd, zullen andere dassen eenvoudig hun territorium overnemen, wat zal leiden tot een toename van de verplaatsingen van dassen van het ene naar het andere gebied. De inzet van niet-professionele schutters kan er bovendien toe leiden dat gewonde of opgejaagde dassen hun vertrouwde territorium verlaten en zelfs nieuwe gebieden infecteren.

Binnenkort komt het IFAW met meer nieuws over onze samenwerking met Brian May en andere organisaties om de Engelse dassen voor toekomstige generaties te behouden.

--CS

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime