Ondanks veel tegenslagen, hebben twee verweesde neushoorntjes elkaar gevonden

Dwimalu en Purabi © IFAW-WTI/S.Bhattacharjee

Twee jaar geleden ontvingen het IFAW en WTI (Wildlife Trust of India) verdrietig nieuws. Een volwassen vrouwtje, net moeder geworden, was wreed gedood in Manas National Park, haar hoorn was gestolen. Haar kalfje, nog geen maand oud, was ineens wees.

Samen met Bosbeheer vond het IFAW-WTI team het kalfje vlakbij zijn dode moeder. Hij was uitgedroogd en erg gestresst, hij wilde zijn moeder niet verlaten en zocht troost bij haar.

Het kalfje werd door IFAW-WTI met de hand groot gebracht. Hij werd Dwimalu genoemd, naar een oud mythologisch Bodo-figuur. Hij woonde in een verblijf in het Rhino Camp en werd dag en nacht verzorgd.

De verzorgers zorgen voor de verweesde kalfjes © IFAW-WTI/S.Bhattacharjee

Hij ging goed vooruit, maar ons team dacht dat hij het nog beter zou doen met wat gezelschap. En daar kwam Purabi.

Purabi werd gered in het Kaziranga National Park, drie maanden na Dwimalu. Ze werd van haar moeder gescheiden door de jaarlijkse overstromingen. We konden haar moeder niet meer vinden, dus werd Purabi ondergebracht in het Wildlife Rescue Center vlakbij Kaziranga.

Purabi wordt later, zoals we met alle neushoorns doen, uitgezet in Manas. Langzaam worden de neushoorntjes grootgebracht en de dag van hun uitzetting zal snel aanbreken. Purabi en Dwimalu zijn nu onafscheidelijk.

Purabi is een jaar ouder dan Dwimalu en is erg beschermend. © IFAW-WTI/S.Bhattacharjee

Onze verzorgers, Rohan Goyari en Ontai (die pas geleden een award kreeg voor zijn werk) houden de neushoorntjes in de gaten. Ze zien de steeds sterker wordende band, net als bij twee eerdere kalfjes, Ganga en Jamuna. Ze werden allebei met de hand grootgebracht en werden afgelopen jaar allebei voor het eerst moeder.

Ontai:

“Dieren vechten vaak om een territorium of om dominantie. Maar Dwimalu en Purabi zijn kalm en rustig. Ze lijken het verlies van hun moeders te hebben geaccepteerd. Purabi is een jaar ouder dan Dwimalu en ze is erg beschermend. De twee kinderen zijn erg gesteld op elkaar.”

Net als de andere neushoorns die grootgebracht werden door ons team, zullen ze uiteindelijk verhuizen naar een boma, een tijdelijk huis waar ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. En dan zullen ze, net als de anderen, uitgezet worden in het wild, om hun moeders genen door te geven en de soort te behoeden voor uitsterven.

--NB

Wilt u meer weten over IFAW's samenwerking met het Wildlife Trust of India? Bekijk dan onze pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie