Noodhulpteam orkaan Irma brengt gevolgen voor dieren Barbuda in kaart

Toen orkaan Irma over het eiland Barbuda trok, liet ze een spoor van verwoesting achter. Zo'n 1.600 mensen moesten worden geëvacueerd. Ons noodhulpteam werd door het ministerie van Milieu van Antigua en Barbuda uitgenodigd om in kaart te brengen hoe de wilde dieren en hun leefgebieden op het eiland eraan toe waren. Berichten over de aangerichte schade en de gevolgen van de orkaan stromen binnen. Over de gevolgen van Irma voor de wilde dieren op het eiland is echter nog weinig bekend.

Onze dag begon met een drie uur durende bootreis van Antigua naar Barbuda. We maakten de reis samen met medewerkers van het ministerie van Milieu.

We wilden op het eiland op zoek gaan naar belangrijke wilde diersoorten, om te zien hoe ze er fysiek aan toe waren en of ze afwijkend gedrag vertoonden. Het ministerie en het IFAW hebben een gemeenschappelijk belang: de zorg voor wilde dieren bij natuurrampen en hoe ze de gevolgen daarvan doorstaan. Omdat Barbuda een eiland is, hadden veel dieren geen andere keus dan de orkaanwinden en -regens van de vijfde categorie te trotseren.

We troffen meerdere leguanen en suikerdiefjes aan die in optimale conditie waren. Ze waren in beweging en vertoonden voor de soort normaal gedrag.

Na een steile klim langs een klif naar boven voor een beter uitzicht, zagen we beneden in het zand verse sporen van zeeschildpadden, die naar nieuwe nesten leidden. En dat is fantastisch nieuws. Toen we in eerste instantie zagen dat de beste nestlocatie vol afgevallen takken en ander stormafval lag, maakten we ons zorgen over de schildpadden. Gelukkig blijken de volwassen zeeschildpadden hun weg te kunnen vinden naar de nestlocaties en dat geeft ons hoop dat er binnenkort een nieuwe generatie aankomt. We hebben geen lederschildpadden gezien, maar we weten dat de soort zich op Barbuda voortplant. Dat het nestgebied nog intact is, betekent dat deze bedreigde soort zich kan blijven voortplanten.

Ruleo Camacho van het ministerie van Milieu vertelde me: "De vegetatie op het noordelijke deel van het eiland lijkt zich ondanks de impact van orkaan Irma snel te herstellen. Na de regen van de afgelopen dagen zien we alweer groen struikgewas tevoorschijn komen. Bovendien lijken de wilde dieren overwegend gezond te zijn. We zien maar weinig zieke, gewonde of dode dieren. De veerkracht van de natuur is opmerkelijk. Het zal fascinerend zijn om te zien hoe de natuur zich in de loop van de komende maanden helemaal zal herstellen.”

De auteur, Erika Flores, met Ruleo Camacho van het ministerie van Milieu.

Hoewel de eerste berichten positief zijn, beseffen we dat een echt, blijvend herstel nog jaren werk zal kosten. Bovendien hebben we nog niet de situatie van alle diersoorten op Barbuda in kaart gebracht. We verwachten wel dat bepaalde soorten zwaarder getroffen zullen zijn dan andere. We hebben veel diersoorten gezien waar het goed mee lijkt te gaan, maar er zijn ook soorten, zoals de gele Barbudazanger, die we bij ons onderzoek van de wetlands niet hebben gezien.

We blijven je op de hoogte houden over ons werk hier op Barbuda.

--EF

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie