Nieuw erebestuurslid Jane Goodall gaat ons bij de les houden

Azzedine Downes en Jane Goodall op haar 80ste verjaardag in april 2014.

Met al haar wijsheid en haar passie op allerlei fronten mag het geen verrassing heten dat dr. Jane Goodall een van de bekendste stemmen is binnen de dierenbeweging. Ze mag dan niet al te veel op de voorgrond treden, wát ze zegt is voor iedereen heel duidelijk.

Jane is oprichtster van het Jane Goodall Institute en VN-vredesboodschapper. Ze heeft al vaak samengewerkt met het International Fund for Animal Welfare (IFAW), meest recentelijk bij onze voorstellen voor ivoorwetgeving in de VS.

Vanaf vandaag is het officieel: Jane sluit zich als erebestuurslid aan bij het IFAW.

Jane zet zich al haar hele leven in voor wilde dieren, dierenwelzijn en het milieu. Ze is vooral bekend vanwege haar 45 jaar durende onderzoek naar wilde chimpansees in Tanzania en is hier nog altijd bij betrokken. Zo steunt ze bijvoorbeeld diverse reservaten, waaronder het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary in Oeganda, een reservaat waar het IFAW ook curator van is. We hebben via Animal Action Education samengewerkt met haar Roots & Shoots-programma voor jonge mensen van alle leeftijden.

Een Kenya Wildlife Service (KWS) medewerker biedt studenten cake aan ter ere van de 80ste verjaardag van Jane Goodall.

Naast de vele inspirerende dingen die ze gedaan heeft, heeft Jane een bijzonder vermogen om haar duidelijke en onwrikbare visie te laten horen in moeilijke tijden, en om ruimhartige steun te bieden aan degenen onder ons die de eer hebben om haar collega te mogen zijn. 

Laat ik een voorbeeld geven. Nadat we ruim een jaar geleden samen een persconferentie hadden gegeven bij een bijeenkomst van het Clinton Global Initiative in New York, nodigde ze me uit om nog even een kopje thee met haar te komen drinken.

Eerder die dag was er veel discussie geweest over complexe politiek en over de oorzaken en gevolgen van handelsregels, vraagvermindering in China en het stoppen van de ivoorhandel. Ze nam een slokje van haar thee, keek me recht in de ogen en zei: “Weet je, Azzedine, jij bent daar degene met het hart. Jouw organisatie heeft het over de olifanten.”

“Praat over de olifanten”, zei ze.

Zij heeft het vermogen om alle ingewikkelde bijzaken opzij te zetten en jou ervan te overtuigen dat je de energie in huis hebt om door te gaan, en je niet te laten ontmoedigen. Gewoon “over de olifanten praten.” Die vier woorden, al zijn ze nog zo simpel, zullen voor mij de rest van mijn leven een bron van inspiratie zijn.

We delen het verlangen om iets op te bouwen, niet alleen maar om ergens tegen te protesteren. We willen allebei mensen motiveren om een beter mens te worden, niet veroordelen omdat ze niet het goede doen.

Behalve dit bericht is er nog ander belangrijk nieuws.

Ook hare koninklijke hoogheid prinses Alia Al Hoessein van Jordanië treedt vandaag toe tot ons erebestuur. Zij is de dochter van wijlen koning Hoessein van Jordanië en Sharifa Dina bint 'Abdu'l-Hamid en tevens de oprichtster van de Princess Alia Foundation, een non-gouvernementele organisatie die “de balans, de harmonie en het respect voor al het leven wil promoten”.

Prinses Alia en Jane sluiten zich aan bij de andere leden van het IFAW-erebestuur: Keely Shaye Brosnan, Pierce Brosnan, Leonardo DiCaprio, Manu Chandaria, Christopher Matthews, Harold Prince, Ben Stein, Amber Valletta en Goran Visnjic.

Het is voor het IFAW een grote eer om deze beroemde dierenliefhebbers te mogen verwelkomen in de organisatie, en we zullen zonder twijfel gaan profiteren van hun kennis en hun inzichten.

--AD

Bekijk alle ereleden van IFAW's bestuur.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime