Nederlandse regering mengt zich in strijd tegen olifantenstropers

Vorige week nodigden het IFAW en de VVD drie rangers van de Kenyan Wildlife Service (KWS) uit om in het parlement te komen vertellen over hun dagelijkse gevecht tegen de stropers van neushoorns en olifanten, en tegen ivoorhandelaren op luchthavens en in havens.

In 2012 werden er in Kenia 30 neushoorns gestroopt, in 2013 maar liefst 59. Een stijging van bijna 100%. Sinds 2009 stijgt het aantal gevallen van stroperij schrikbarend, ondanks verscherpt toezicht, meer materiaal, meer mensen en betere technologie van de KWS. Dit is natuurlijk een alarmerende ontwikkeling.

Ongeveer 8% van Kenia bestaat uit nationaal park, een gebied van zo’n 48.000 vierkante kilometer groot. Dit gebied wordt bewaakt door slechts 2.700 rangers.
Jammer genoeg is dit trieste verhaal niet typerend voor Kenia, het gebeurt in heel Afrika. Elk jaar worden er tussen de 25.000 en 50.000 olifanten gestroopt. De stroperij van neushoorns is de afgelopen vijf jaar explosief gestegen. In 2013 werden duizenden neushoorns in heel Afrika gedood.

Maar gelukkig wordt Nederland wakker. Alle politieke partijen, van links tot rechts, zien dat er dringend actie nodig is. Niet alleen omdat unieke diersoorten en de biodiversiteit snel verloren gaan, maar ook omdat de stroperij veel kansen wegneemt voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Daarbij komt nog dat extremistische en terroristische organisaties enorm betrokken zijn bij stroperij en illegale handel. Hierdoor wordt de stroperij een nationaal en internationaal veiligheidsprobleem.

De drie rangers van de Kenyan Wildlife Services, Robert Muasya, Paul Mbugua en Samuel Tokore, hebben uitstekend werk gedaan om de parlementsleden te overtuigen. Hun ervaringen, verhalen en antwoorden waren gedetailleerd, duidelijk en waardevol.

De bal is aan het rollen gebracht. Hopelijk ligt er snel een plan op tafel om de stroperij van en de illegale handel in deze prachtige dieren te beëindigen.

- RR

 

Post a comment