Moeizame stappen leiden tot doorbraak voor natuurbehoud tijdens 16e CITES-conferentie

vrijdag, 15 maart, 2013

Terwijl de 16e Conferentie van Partijen (CoP) van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) wordt afgesloten, viert het IFAW een historische uitkomst. Voor de ijsberen ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, maar een ongekend aantal diersoorten krijgt extra bescherming. Naast tal van positieve resultaten, waren de toon en het niveau van de discussies, die in het verleden redelijk haatdragend waren, grotendeels constructief.

 “Ik heb twee grote veranderingen opgemerkt tijdens deze conferentie”, vertelt Azzedine Downes, directeur van het IFAW en hoofd van de CITES-delegatie. “Ten eerste verschuiven de onderwerpen naar het beginsel van voorzorg. Als mensen twijfelen, kiezen ze voor natuurbehoud. Ten tweede spreken de delegaties over de eerste oplossingsgeoriënteerde conferentie sinds lange tijd. Het IFAW is trots om hieraan bij te dragen.”

De grootste overwinningen voor de dieren tijdens deze conferentie zijn waarschijnlijk de drie voorstellen om vijf haaiensoorten meer bescherming te bieden. “De voorstellen kregen veel steun van landen op het Arabisch schiereiland en in West-Afrika, dit had grote invloed. Het IFAW en andere organisaties werken al jarenlang hard aan meer bewustzijn en aan onderzoek om de handel in haaienvinnen te reguleren,” zegt dr. Ralf Sonntag, haaienexpert van het IFAW. “Het IFAW zal meteen starten met het organiseren van workshops om deze nieuwe regels goed te implementeren,” aldus Azzedine Downes, directeur van het IFAW.

 Voor de olifant waren er kleinere ontwikkelingen, landen werden opgeroepen om monsters van grote ivoorvangsten op te sturen voor forensisch onderzoek. Dit zal helpen om de smokkelroute te achterhalen en de verantwoordelijken te pakken. Landen waar veel gebruik wordt gemaakt van ivoor, zoals Thailand en China, worden aangemoedigd om deel te nemen aan voorlichtingscampagnes om het publiek bewust te maken van de wetten met betrekking tot handel in ivoor en de vraag naar ivoor terug te dringen. Jachttrofeeën met olifantenivoor kunnen in ieder geval tot de 17e conferentie in 2016 niet witgewassen worden met behulp van een uitzondering op de CITES-vergunning voor persoonlijke en huishoudelijke artikelen. Ook het uitstellen van de oprichting van een besluitvormingsorgaan om de toekomstige handel in ivoor te reguleren duurt tot 2016.

“Deze ontwikkelingen zullen de huidige crisis waardoor wel 25.000 olifanten per jaar gedood worden, niet stoppen, maar ze zullen helpen en in ieder geval een aantal olifanten beschermen,”zegt Jason Bell, hoofd van IFAW’s olifantenprogramma. “We blijven er bij landen op aandringen om te doneren aan het African Elephant Fund, om zo de plannen te kunnen uitvoeren.”

De ijsbeer, als een van ‘s werelds meest iconische soorten, kreeg speciale aandacht sinds de Verenigde Staten het voorstel indienden het dier op Lijst 1 te plaatsen zodat er een eind zou komen aan de commerciële handel. “Het is teleurstellend dat de wereld door wil gaan met de handel in de bedreigde ijsbeer,” zegt Jeff Flocken, regiodirecteur Noord-Amerika. “Landen denken nu na over de volgende stappen om ijsberen te beschermen, maar helaas ziet hun toekomst er niet rooskleurig uit. Het IFAW verwacht ze terug te zien tijdens toekomstige CITES-conferenties.”

 

Post a comment

Mediacontact

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie