Maak kennis met een heldhaftige parkwachter op World Ranger Day

Vier rangers aan het werk bij de ondergaande zon in Malawi

World Ranger Day is een mooie gelegenheid om de mensen die ‘s werelds natuurgebieden in de frontlinie verdedigen in het zonnetje te zetten; mannen en vrouwen die hun leven dagelijks op het spel zetten om dieren te beschermen – en helaas kost hen dat ook steeds vaker het leven.

De Internationale Federatie van Rangers en de IUCN definiëren een parkwachter als ‘de persoon die in de praktijk betrokken is bij de bescherming en instandhouding van alle aspecten van natuurgebieden en historische en culturele locaties ... door het leggen van verbindingen tussen de lokale bevolking, beschermde gebieden en regionale overheden’.

Volgens de Internationale Federatie van Parkwachters (IRF) stierven er tussen 2009 en 2017 740 parkwachters tijdens hun dienst. De meeste van hen waren parkwachter in Azië of Afrika. En volgens de organisatie Global Witness zijn er in de eerste zes maanden van 2017 al 98 ‘milieuverdedigers’ omgekomen – gewoon tijdens het uitvoeren van hun werk. Eerder deze maand werden vijf parkwachters in de Democratische Republiek Congo gedood tijdens een missie om drie collega's en enkele journalisten te redden die tijdens een werkbezoek vermist waren geraakt.

Wie zijn deze mensen en waarom riskeren ze zo heldhaftig hun leven, vaak voor een karige beloning, om de natuurgebieden van onze planeet te beschermen en in stand te houden?

Raphael Chiwindo is ranger in malawi

We stellen Raphael Chiwindo aan je voor. Hij is onderzoeker, opsporingsagent en assistent-projectmanager van het antistropersproject van het IFAW in Kasungu National Park in Malawi.

Raphael - of ‘Raph’, zoals hij wordt genoemd - begon zijn werk voor het IFAW bijna twintig jaar geleden. Hij zet zich al zijn hele leven onzelfzuchtig in om de wilde dieren in Malawi tegen de wrede en zinloze activiteiten van stropers en illegale handelaren te beschermen. Zijn carrière bij het IFAW begon in 1998 nadat Mike Labuschagne, Technisch Directeur voor Handhaving bij het IFAW, tijdens een trainingscursus voor parkwachters zag hoeveel talent hij had.

Raph blonk uit in alle trainingen en maakte snel promotie tot gekwalificeerd instructeur en aanvoerder van een commando-eenheid. Het IFAW werkt in zuidelijk Afrika om de onvoorspelbare maar constante dreiging van stropers in landen zoals Malawi en Zambia te bestrijden. Raph maakt al bijna twintig jaar deel uit van het team en is inmiddels de op een na hoogste functionaris in één van de meest succesvolle antistropersprojecten in Malawi.

Raph zegt dat zijn beschermingsdrang het gevolg is van zijn toewijding aan de dierenbescherming in een gebied dat door veel mensen is vergeten.

"Malawi heeft prachtige wilde dieren die volgens mij door iedereen over het hoofd worden gezien. Er zijn organisaties zoals het IFAW nodig die het belang van de bescherming en instandhouding van de natuur begrijpen. Er zijn maar weinig mensen in de wereld die om wilde dieren geven. Ik wil een van die weinigen zijn", aldus Raph.

Het IFAW wil een einde maken aan de wrede en zinloze stroperij die in Zambia en Malawi hoogtij viert. Het is een zware en moeilijke missie, maar we kunnen het beter aan dankzij toegewijde mensen zoals Raph.

Op World Ranger Day willen we onze waardering uitspreken voor de inzet van alle parkwachters en milieuverdedigers. Jullie zijn geweldig!

--DG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime