Japanse walvisvangst is illegaal en moet stoppen

Internationaal Strafhof: Japanse walvisvangst is illegaal en moet stoppen
maandag, 31 maart, 2014
Den Haag

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vandaag Japan verboden nog langer walvissen in de Zuidelijke IJszee te doden voor wetenschappelijk onderzoek. Het hof vindt dat Japan op een onzorgvuldige manier onderzoek doet en zich onvoldoende inspant om onderzoek naar walvissen te doen zonder ze daarbij te doden. Australië spande een rechtszaak aan omdat het land twijfelt over het wetenschappelijke argument waar Japan zich op beroept om walvissen te mogen vangen.

Het Hof oordeelde dat er geen nieuwe vergunningen meer mogen worden afgegeven voor de Japanse walvisvangst. De beslissing betekent dat de Zuidelijke IJszee vanaf nu een volledig beschermd gebied is voor walvissen.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare), dat al jaren campagne voert tegen het doden van walvissen, is blij met de uitspraak. “Dit is een historische uitspraak en een overwinning voor iedereen die de walvis een warm hart toedraagt”, zegt Barbara Slee van het IFAW. “Het argument dat de dieren voor onderzoek worden gevangen, is een smoesje waar Japan veel te lang mee is weggekomen. Daar zal nu, met de uitspraak van vandaag, echt verandering in moeten komen.”

De jaarlijkse walvisvangst is vele malen groter dan wat nodig is om onderzoek te kunnen doen, zo oordeelde de rechtbank. Het Hof vindt dat het wetenschappelijk onderzoek onzorgvuldig gebeurt en onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Het is nog niet precies duidelijk wat voor gevolgen de uitspraak heeft voor de Japanse walvisindustrie, maar Japan heeft vooraf aangekondigd zich bij de uitspraak neer te leggen.

Australië spande de rechtszaak aan omdat het, net als veel andere landen, wil dat Japan stopt met het vangen van walvissen in de zee tussen Australië en Antarctica. Terwijl Japan zegt de diersoort puur voor wetenschappelijke doeleinden te vangen, is het een publiek geheim dat er in het land een grote markt is voor de commerciële verkoop van walvisvlees.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming