Japan keert weer terug naar de Zuidelijke Oceaan om walvissen te bejagen

Terwijl walvisvrienden op het andere halfrond lagen te slapen, kwam in het Land van de Rijzende Zon triest nieuws naar buiten. De Japanse media meldden dat het Japanse Visserijagentschap zijn walvisvloot later dit jaar opnieuw zal laten uitvaren naar het reservaat in de Zuidelijke IJszee rondom Antarctica, om er in de naam van de “wetenschap” honderden walvissen te doden.

Als het bericht klopt, betekent dit dat het schaamteloze bedrog in de vorm van het Japanse “wetenschappelijke” walvisprogramma nog minstens een seizoen zal worden voortgezet. Daarmee komt een abrupt einde aan de hoop van veel dierenbeschermers wereldwijd, dat hogere Japanse functionarissen eindelijk bij zinnen waren gekomen toen de vloot afgelopen februari plotseling de jacht staakte.

Het nieuws van vanochtend is teleurstellend, maar niet verrassend. Onbuigzame bureaucraten binnen het Japanse Visserij Agentschap zijn als de dood dat aan hun macht en budgetten wordt getornd. Ze gaan liever de strijd aan dan dat ze overstappen op een rationeler beleid, zelfs nu nog, in de nasleep van de afschuwelijke aardbeving, tsunami en nucleaire ramp die in 2011grote schade aanrichtten in het Japanse geologische, politieke en economische landschap. Functionarissen van het agentschap hadden eerder al aan hun internationale tegenhangers aangegeven dat een onmiddellijke koerswijziging dit jaar, zeker na de schermutselingen op open zee met de Sea Shepherd in het afgelopen seizoen, niet te verwachten viel.

Dit is ontmoedigend, want het betekent een zinloze terdoodveroordeling voor honderden “beschermde” walvissen. Het is iets waar we ons zeker grote zorgen over moeten maken. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit de laatste oprisping is van de Japanse walvisjacht in het Antarctisch gebied. De industrie verliest terrein en staat op instorten. De kosten voor de Japanse belastingbetaler (inclusief naar verluidt zo'n 19 miljoen euro extra voor beveiliging van walvisvaarders tegen die 'hinderlijke' actievoerende piraten) zijn niet langer op te brengen.

De kortzichtige tactiek is meer gebaseerd op trots dan op economisch voordeel, meer politiek gemotiveerd en gericht op de instandhouding van de privileges van het Visserij Agentschap, dan op publieke steun voor een negentiende eeuwse industrie. De Japanse bevolking - en met name de inwoners jonger dan 70 jaar - hebben hun smaak voor walvisvlees verloren. Intussen verdienen verschillende kustgemeenschappen in het land geld met goed opgezet walvistoerisme, waarbij steeds meer enthousiaste mensen de rederijen en operators van walvistoerisme steunen - ondernemers die ook van harte door het IFAW worden ondersteund. De toekomst ligt in hun handen, een betere toekomst, voor mens en dier.

Dat Japan uiteindelijk de Zuidelijke IJszee zal verlaten, lijkt zeker. Het net sluit zich steeds verder, onder toenemende economische, diplomatieke en juridische druk en aangescherpte milieuregels. Het blijft nodig dat de internationale gemeenschap aanhoudend en consequent signalen blijft afgeven. Het nieuws van vandaag herinnert ons er nog maar eens aan, dat Tokio zal bepalen wanneer en hoe de walvisvaarders zich voorgoed zullen terugtrekken, en niet Canberra, Wellington of Washington. Maar terugtrekken zullen ze zich zeker. Reken daar maar op.

– PR

Reacties: 2

 
Anonymous
6 years ago

In doing this blog and thinking about this stuff, have you ever had any ideas for what kinds of tools (software, that is) that people could use to do things like share creative ideas in groups, create customer community, etc. etc.?, olga kurylenko nude, 567, jennifer aniston sex tape, lmoh, kim kardashian naked pictures, fdut, rose mcgowan naked, ygd, priyanka chopra boobs, 996,

 
Anonymous
6 years ago

I was thinking the same thing about Alexa as there was quite a lot of movement. They might have readjusted their adjustment for "technology skew" - or what ever it was..., jennifer love hewitt naked, =-PPP, priyanka chopra naked, :-)), monica bellucci sex, 8), coco playboy, qhss, kristen stewart naked, >:-(((, monica bellucci porn, >:DD, vida guerra naked, %-((,

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime