Internationale groep vrijwilligers naar IJsland om walvissen te redden

Op dit moment is nog maar een klein stukje van de baai aangewezen voor walvistoerisme, maar de volledige jacht op dwergvinvissen speelt zich binnen de hele baai af.

Vanuit Ghana, Spanje, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hongkong, Rusland, Zweden, Nederland en een heleboel andere landen melden zich hier gepassioneerde dierenwelzijnsvrijwilligers aan om zich in IJsland in te zetten voor de bescherming van walvissen.

Misschien ook iets voor jou?

Hun opdracht: het snel groeiende aantal toeristen dat IJsland bezoekt, informeren en voorlichten dat het geen goed idee is om tijdens hun bezoek aan dit prachtige land walvisvlees te eten, en om handtekeningen te verzamelen om het walvisreservaat in de baai bij de hoofdstad uit te breiden.

Dit jaar is het speerpunt voor het IFAW en onze IJslandse partnerorganisaties Icewhale.is (de IJslandse federatie voor walvistoerisme) en saf.is (de IJslandse nationale bond voor toerisme) ervoor te zorgen dat de Faxaflói-baai bij Reykjavík wordt uitgeroepen tot walvisreservaat.

LEES: Einde aan walvisjacht Faxaflói-baai

Op dit moment is nog maar een klein stukje van de baai aangewezen voor walvistoerisme. De jacht op dwergvinvissen speelt zich echter volledig in deze baai af, dicht in de buurt van de boten die jaarlijks honderdduizenden walvistoeristen meenemen voor de onvergetelijke ervaring om walvissen in hun natuurlijke omgeving te zien.

Het doel is om deze zomer 50.000 handtekeningen op te halen voor het Faxaflóireservaat.

Sinds 2011 werkt het IFAW samen met Icewhale voor de publiekscampagne Meet us don't eat us, die de aandacht vestigt op walvistoerisme als positief alternatief voor de walvisjacht. Met de hulp van zo'n 500 vrijwilligers uit alle delen van de wereld is het ons gelukt de consumptie van walvisvlees omlaag te brengen van 40% van alle toeristen in 2009, tot slechts 12% het afgelopen jaar, zo blijkt uit onderzoek. Hoewel het eten van walvisvlees door sommigen wordt aangemerkt als ‘traditie’ in het gebied, gaf in een Gallup-peiling in oktober 2016 slechts 1,5% van de IJslanders aan regelmatig walvisvlees te eten.

De lokale consumptie van het vlees lag nog nooit zo laag.

Desondanks zijn walvisjagers van plan de inhumane en onnodige jacht deze zomer voort te zetten. Er zijn dus meer vrijwilligers dan ooit nodig voor de campagne Meet us don't eat us.

Onze laatste handtekeningenactie in augustus van het vorige jaar overtrof onze doelstelling: er werden meer dan 100.000 handtekeningen opgehaald van toeristen en lokale inwoners die beloofden geen walvisvlees te eten en de regering opriepen te stoppen met de walvisjacht.

Zo'n 30 vrijwilligers doen deze zomer van juni tot eind augustus mee aan de Meet us don't eat us-campagne. De focus ligt op de straten in het centrum van Reykjavík en het havengebied, maar vrijwilligers krijgen ook de kans om een walvisexcursie te maken en de tentoonstelling Walvissen van IJsland te bezoeken. Bovendien biedt vive.is een excursie aan naar een aantal verborgen natuurschatten van IJsland, buiten de bekende uitgestippelde routes.

De vrijwilligers werken maximaal zeven uur per dag en hebben elke week twee dagen vrij. Het IFAW en onze partners staan klaar om alle vrijwilligers te helpen die vrije tijd optimaal te benutten.

Wil jij je inzetten voor de bescherming van walvissen? Dan is het misschien iets voor jou om deze zomer als vrijwilliger mee te werken aan de IFAW-campagne Meet us don't eat us. Je kunt je nog tot eind april aanmelden via https://vive.is/mudeu/.

--SM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime