Hulp voor dieren na cycloon Debbie

Cycloon Debbie heeft grote schade aangericht aan de dierenverblijven en volières van Fauna Rescue Whitsundays. FOTO: © Fauna Rescue Whitsundays

Tropische cycloon Debbie die vorige week door Queensland in Australië raasde, heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Het is de grootste cycloon in de regio sinds cycloon Yashi er in 2014 huishield.

Debbie trok verder in zuidelijke richting, over het zuidoostelijke deel van Queensland en het noorden van New South Wales, waar door zware overstromingen meer dan 20.000 mensen geëvacueerd moesten worden. Tot nu toe zijn er vijf doden gemeld en is een groot aantal huizen en gebouwen verwoest.

De toeristische sector loopt honderden miljoenen aan inkomsten mis, met name in de Whitsundays en op Hamilton Island, twee gebieden die zwaar leunen op het toerisme.

Nu de enorme schoonmaakoperatie van start gaat, heeft het IFAW contact met onze vrienden in Queensland en in het noorden van New South Wales, om te zien waar we kunnen helpen. Eén opvangcentrum voor wilde dieren, Fauna Rescue Whitsundays, werd zwaar getroffen. De meeste verblijven en volières van het centrum werden verwoest, inclusief twee verblijven voor rotskangoeroes.

Alle bomen zijn kaal, de cycloon rukte overal takken en bladeren af. In bomen levende dieren als vogels, buidelratten, vleermuizen en koala's zijn ontheemd, hongerig en/of gewond en het centrum verwacht de komende weken een grote toestroom van dieren die hulp nodig hebben. Hun eerste patiënt hebben ze al opgenomen: een schubbenlori die de naam Debbie kreeg.

De eerste patiënt van Fauna Rescue Whitsundays: een schubbenlori met de naam Debbie. FOTO: © Fauna Rescue Whitsundays

Tijdens de storm kwam haar nesthol naar beneden, waarbij haar broertje of zusje omkwam. Haar redder gaf haar eten en hield haar een aantal dagen warm tot het veilig was om haar naar een hulpverlener te brengen.

Het goede nieuws is dat Debbie het nu prima doet.

Het IFAW helpt Fauna met een noodsubsidie waarmee een aantal van de verblijven en volières kunnen worden herbouwd en waarmee zorg en voedsel voor de opgevangen dieren kunnen worden betaald.

Zodra er nieuws is, meld ik me weer.

--JS

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie