Hoop op groei saiga-populatie na succesvol paarseizoen

Hoop op groei saiga-populatie na succesvol paarseizoen

Medewerkers van het Stepnoyreservaat observeren saiga-antilopen tijdens de bronsttijd.

Aan dit verslag is meegewerkt door Vladimir Kalmykov, directeur van het Stepnoyreservaat in Rusland.

De winter is een tijd waarin de saiga-antilopen zich voorbereiden op een belangrijke gebeurtenis. Het koude weer luidt voor de mannetjes het begin in van de bronsttijd.

Elk jaar komen eind november, begin december in het Stepnoyreservaat de mannelijke saiga-antilopen bijeen om zich voor te bereiden op de bronsttijd. Het IFAW steunt het reservaat en zet zich in voor de bescherming van de ernstig bedreigde saiga-antilope.

De mannetjes krijgen hun bronstkleed, met lange 'snorren' en een donkergekleurde kraag van dik haar rond de hals. De mannetjes gaan gevechten met elkaar aan. In die gevechten kunnen ze tegenover de vrouwtjes hun kracht etaleren. Intussen staan die er ogenschijnlijk bij alsof de 'duels' van de mannetjes ze volkomen koud laten. Op basis van de uitkomst van al die gevechten delen de samengekomen kuddes zich op in afzonderlijke groepen.

Op de steppe van Astrakhan is het begin van de winter onvoorspelbaar en instabiel. Het weer kan variëren van regen, sneeuw, stormen en vrieskou tot warme temperaturen. Voor een succesvolle bronsttijd hebben saigamannetjes vrieskou nodig. Aan hun gedrag konden we zien dat ze nog wachtten op koudere temperaturen.

Uiteindelijk bleek het weer in de eerste tien dagen van december 2016 het meest optimaal voor de mannetjes. Toen de temperaturen zich rond de -15°C stabiliseerden en er voldoende voedsel beschikbaar was, verzamelden zich zo'n 3.000 saigavrouwtjes in het gebied.

Volgens waarnemingen van de medewerkers van het Stepnoyreservaat, is de paartijd in december 2016 zeer succesvol verlopen, gezien de zeer kleine verhouding van mannetjes binnen de populatie ten opzichte van vrouwtjes (3,5% in 2016 tegenover 10 tot 15% in jaren waarin de populatie groter was). We kunnen spreken van een behoorlijk succesvolle ontwikkeling, aangezien het aantal mannetjes binnen de saigapopulatie in het noordwestelijke deel van de Kaspische Zeeregio een aantal jaren geleden nog niet boven de 1% uitkwam.

De opgetekende populatiegroei is mogelijk gemaakt door de verbeterde bescherming in het natuurreservaat. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de regio Astrakhan en de republiek Kalmykia verlenen 24 uur per dag, zeven dagen per week bijstand.

Saiga-antilopen zijn niet de enige dieren die het druk hebben met het paarseizoen. Ook voor vossen en wolven in het reservaat is de paartijd aangebroken.

Al met al hebben we goede hoop dat de saigapopulatie in het noordwestelijke deel van de Kaspische Zeeregio in het voorjaar van 2017 flink zal groeien.

Het Stepnoyreservaat dankt het IFAW voor zijn onvoorwaardelijke steun!

--VK

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime