Hongkong voert strijd tegen ivoorhandel verder op

779 in beslag genomen slagtanden liggen in 2013 uitgestald bij de Dienst Douane en Accijnzen van Hongkong.

De hoogste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, is vastberaden de strijd tegen de ivoorhandel verder op te voeren. In zijn jaarlijkse beleidstoespraak kondigde hij aan dat de Chinese stad vergaande stappen gaat nemen in de bestrijding van de ivoorhandel.

"De overheid maakt zich grote zorgen over het aantal olifanten dat in Afrika door stropers wordt gedood," aldus Leung op de bijeenkomst van de Wetgevende Raad. Er zullen actief "passende maatregelen worden verkend" om de lokale ivoorhandel te elimineren en zwaardere straffen te verbinden aan smokkelpraktijken en het illegaal verhandelen van wilde dieren. Hier voegde hij nog aan toe dat er ook "zo snel mogelijk wetgevingsprocedures zullen worden opgestart om de import en export van jachttrofeeën van olifanten te verbieden".

Dit is geweldig nieuws omdat Hongkong, een speciale autonome regio van China, een belangrijk knooppunt vormt voor de illegale handel in wilde dieren tussen Afrika en het vasteland van China.

Deze aankondiging komt kort na een gezamenlijke bekendmaking van China en de VS in september jl. dat de twee landen de binnenlandse handel aan strikte banden zullen gaan leggen, wat in de praktijk neer gaat komen op een vrijwel algeheel ivoorhandelsverbod.

China kondigde in mei 2015, bij de vernietiging van 662 kg ivoor in Beijing, voor het eerst aan de ivoorhandel geleidelijk in zijn geheel te willen elimineren.

Hongkong startte in mei 2014 met de vernietiging van zijn eigen voorraad van 30 ton illegaal ivoor.

Toen de Amerikaanse Fish and Wildlife Service in november 2013 zes ton gesmokkeld ivoor vernietigde, schreef ik in een blog: het voortbestaan van de olifant hangt af van onze bereidheid om gezamenlijk een vuist te maken tegen de ivoorhandel. Daarbij sprak ik de hoop uit dat de ivoorvernietiging in Amerika de Chinezen zou aanzetten tot een zelfde maatregel.

En China volgde inderdaad het voorbeeld van de VS: minder dan twee maanden later vernietigde China 6,1 ton ivoor in Guangdong.

Sindsdien is er in een groot aantal landen en gebieden in de wereld in totaal bijna 60 ton aan in beslag genomen ivoor vermalen of verbrand. Voorbeelden zijn Frankrijk, Tsjaad, België, Kenia, Congo en de VAE. (Sinds 2011 hebben regeringen bijna 90 ton ivoor vernietigd om de nijpende situatie van de olifant onder de aandacht te brengen.)

Het IFAW steunt deze vernietigingsoperaties van harte: IFAW-kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben zelfs speciale evenementen georganiseerd waarbij ivoren voorwerpen werden vernietigd die waren ingeleverd door onze donateurs.

De belangrijkste bijdrage die China, als belangrijk consumptieland, kan leveren aan de strijd tegen ivoorstropers en -smokkelaars, is het sluiten van ALLE ivoormarkten, zowel legaal als illegaal.

Marktonderzoek toont aan dat een verbod op de ivoorhandel de steun heeft van het Chinese publiek. Zestig procent van de voormalige ivoorkopers geeft als belangrijkste reden om in de toekomst geen ivoor meer te kopen 'dat het kopen van ivoor illegaal wordt'. En die reden zou voor hen zelfs nog zwaarder wegen als een regeringsleider zich duidelijk over de kwestie zou uitspreken.

Alleen met duidelijke, ondubbelzinnige wetgeving in combinatie met strenge handhaving en straffen van betekenis voor overtredingen, kunnen we de ivoorconsumptie stigmatiseren. En dat is cruciaal voor het omlaag brengen van de vraag. Pas als de vraag afneemt, kan er een einde komen aan de zinloze afslachting van de olifant die de hele soort dreigt uit te roeien.

--GG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie