Hond krijgt puppy's in nieuwe bestelwagen Northern Dogs Project

Fran is een fantastische moeder voor haar puppy's Jan, Ann, Nan, Van, Stan en Dan.

Het tweede konvooi bestelwagens van Northern Dogs staat klaar om als mobiele dierenkliniek uit te rukken voor de jaarlijkse campagne. Voor het zestiende jaar op rij staan de bestelwagens volgepakt klaar voor de twee dagen durende rit naar de twee Noord-Canadese gemeenschappen waar we dit keer hulp gaan bieden.

Elk jaar verlenen we dringend noodzakelijke diergeneeskundige hulp in gemeenschappen die uren verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde dierenarts.

Onze eerste drie gratis campagnes eerder dit voorjaar waren een enorm succes – we steriliseerden en castreerden 110 honden en vaccineerden bijna 330 honden.

Het is geweldig om elk jaar dezelfde eigenaren terug te zien met hun hond (of kat), waarvan de meeste nog steeds hun dikke wintervacht hebben.

Het belangrijkste doel van het project is altijd geweest om eigenaren te helpen hun hond gezond te houden en een stabiele, gevaccineerde populatie in de gemeenschap te creëren, maar er zijn ook mensen die hun hond niet willen of kunnen houden. Eén van die honden was een teefje dat we Fran hebben gedoopt.

Tegen de tijd dat ze werd meegenomen door de onderhoudsman van het wagenpark van de lokale pulp- en papierfabriek, leefde Fran al buiten het dorp.

Ze had al lang genoeg rondgezworven om aan haar te kunnen zien dat ze niet goed voor zichzelf kon zorgen. Ze was uitgemergeld. Het is ook niet eenvoudig om als huisdier te overleven in het bos, en al helemaal niet midden in de winter. Honden zijn voor voedsel afhankelijk van mensen. Het zou je hond misschien nog wel lukken om een eekhoorn of muis te vangen, maar dat is niet genoeg om in leven te blijven.  

Ik zei dat we deze hond met alle plezier mee naar het zuiden wilden nemen om daar een nieuw thuis voor haar te vinden. We wisselden informatie uit en ik vertelde hem wanneer we zouden vertrekken en onze nieuwste reisgezel zouden oppikken. 

We legden haar in een comfortabele krat en vervolgden onze rit langs andere adressen waar we nog meer honden ophaalden die samen met ons de reis zouden maken. Op die eerste dag, waarop we de honden ophalen die meegaan naar het zuiden, rijden we maar zo'n vijf uur. Daarna stoppen we bij de lokale dierenbescherming, waar we gebruik kunnen maken van hun grote buitenkennels, waar de honden de poten kunnen strekken en kunnen eten.

En dat is precies het moment waarop het ons opviel dat deze prachtige hond niet alleen zwanger was, maar zelfs hóógzwanger.

Toen het voor de honden tijd was om terug de bestelwagen in te gaan, zetten we haar niet opnieuw in haar krat, maar maakten we de ruimte langs de zijwand van de wagen vrij en creëerden we een warm plekje waar ze in alle privacy zou kunnen bevallen. We zorgden dat de honden in de kratten langs de andere zijwand van de wagen waren afgedekt en lieten haar met rust.

Om half zes de volgende ochtend werd er op mijn deur geklopt. Margaret, sinds lange tijd lid van het team van Northern Dogs, wilde gaan kijken of er die nacht puppy's geboren waren. Stilletjes liepen we naar de bestelwagen om door de achterruiten naar binnen te gluren. Geen hond te zien!  

We liepen om naar de bestuurderskant en ja hoor, daar lag ze op de voorstoel van de IFAW-bestelwagen. En de bevalling was in volle gang! Op de zitting lagen al twee kleine blonde puppy's en één kleine zwarte, die eruitzag alsof hij het meest recent geboren was. Daarna maakte ze haar prachtige gezinnetje compleet met nog drie gezonde pups.

Toen we de IFAW-bestelwagen vorig jaar kregen, hadden we hem Fran gedoopt. En dat leek ons ook een heel toepasselijke naam voor deze geweldige moeder - die tegen alle verwachtingen in de winter in de bossen overleefde, om vervolgens in een bestelwagen haar puppy's op de wereld te zetten. Fran is een fantastische moeder voor haar puppy's Jan, Ann, Nan, Van, Stan en Dan. 

--JH

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie