Is het einde van de IJslandse walvisjacht nu echt in zicht?

Robbie Marsland tijdens de afsluitingsreceptie van het IFAW in Reykjavik, met Svandís Svavarsdóttir, de IJslandse minister voor Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen.Toen ik zondagavond onderweg was naar IJsland, bedacht ik me hoe alle puzzelstukjes van onze campagne tegen de walvisjacht in dit land zo langzamerhand precies op hun plaats beginnen te vallen... 

De jacht op vinvissen lijkt een stille dood te zijn gestorven. De financiële vooruitzichten waren altijd al verre van rooskleurig, en nu is voor het tweede jaar op rij de op stoomaangedreven walvisvloot uit de jaren veertig in de haven gebleven. Wat wij altijd met kalme vastberadenheid zijn blijven uitdragen, namelijk dat de jacht op vinvissen een uitstervende industrie is, lijkt inmiddels ook goed in IJsland te zijn doorgedrongen.

Onze campagne ‘Meet Us Don't Eat Us’, waarmee toeristen worden opgeroepen geen walvisvlees te eten, heeft een succesvol zomerseizoen achter de rug: we hebben 16.000 ondertekende protestkaarten kunnen aanbieden aan het ministerie van Visserij. De ondertekenaars van de protestkaarten maken bezwaar tegen de walvisjacht en beloven geen walvisvlees te zullen eten. Het is enorm bemoedigend te weten dat, hoewel de campagne gericht is op toeristen, in totaal 1.000 van de kaarten zijn ondertekend door de IJslanders zelf.

IFAW's geavanceerde onderzoeksschip Song of the Whale heeft zojuist zijn derde reis naar IJslandse wateren afgerond, waar het precies op tijd arriveerde om zich aan te sluiten bij een aantal walvisexcursieboten die met succes probeerden de stranding van een grote groep grienden te voorkomen. Tijdens deze laatste reis verrichtten wetenschappers aan boord baanbrekend onderzoek naar de elementaire gedragingen van dwergvinvissen. De verzamelde gegevens zijn van grote waarde voor een veilige interactie tussen boten met walvistoeristen en de walvissen die worden bekeken. Ons schip kreeg bovendien een groep Britse parlementsleden van verschillende partijen en een Europees parlementslid op bezoek, die naar IJsland waren gekomen voor een ontmoeting met hun IJslandse collega’s om hun bezwaren tegen de wreedheden van de walvisjacht toe te lichten. Ook was de bekende Britse komiek Bill Oddie te gast om de aanwezigen op humoristische wijze bewust te maken van het belang van de bescherming van walvissen.

Vorig jaar doodde de Minke Whalers Association nog 60 dwergvinvissen voor binnenlands gebruik. Daarvan was volgens de organisatie 40 procent bestemd voor de toeristenmarkt. Dit jaar doodde de organisatie nog slechts 29 dieren. Een peiling van het IFAW onder 1.300 toeristen bij hun vertrek uit IJsland wees bovendien uit, dat minder dan 20 procent van de toeristen tijdens hun verblijf in IJsland walvisvlees had gegeten. Onze ‘Meet Us Don't Eat Us’-campagne lijkt dus zeker zijn vruchten af te werpen.

Vorige week is een partijoverschrijdend voorstel om de gehele Faxafloi baai uit te roepen tot walvisreservaat voorgelegd aan de Althingi (het IJslandse parlement). Naar aanleiding daarvan hielden het IFAW en Ice Whale (de IJslandse Vereniging van aanbieders van walvisexcursies) maandagavond een receptie in het nieuwe Harpa concertgebouw. De minister van Milieu was uitgenodigd om te spreken en haar steun te betuigen voor het reservaat. De instelling van een dergelijk reservaat zou feitelijk het einde betekenen van de jacht op dwergvinvissen in IJsland.

Tijdens de receptie stelde de minister van Milieu ons zeker niet teleur; ze verklaarde zich voorstander van het reservaat. Ook de faculteitsvoorzitter van de natuurwetenschappelijke faculteit van de Universiteit van IJsland en de voorzitter van de IJslandse Vereniging voor Toerisme riepen op tot de instelling van het reservaat. In mijn toespraak gaf ik aan trots te zijn op onze samenwerking met de IJslandse academici, walvistoeristen, de toeristische industrie en het ministerie van Milieu.

Op mijn vlucht terug naar Londen voor het startsein van een dassencampagne met Brian May, vraag ik me af of nu eindelijk het einde van de wrede en onnodige walvisjacht in IJsland binnen handbereik is...

--RM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime