GOED NIEUWS: Hof van Justitie van Europese Unie verwerpt beroep tegen verbod op zeehondenproducten

Wat een geweldig nieuws gisteren, toen bekend werd dat het hoogste gerechtshof van de Europese Unie bezwaren van Canadese en Noorse zeehondenjagers tegen de verordening van het Hof met betrekking tot zaak C/583-11P heeft verworpen.

Het bezwaarschrift van de jagers was de zoveelste poging om de EU-verordening inzake zeehondenproducten teniet te doen. Het besluit van het Europese Hof van Justitie komt niet als een verrassing, want daarmee volgt het Hof het oorspronkelijk arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Unie en de conclusie van de Advocaat-generaal eerder dit jaar.

VIDEO: Laatste nieuws uit Genève over Canadese pogingen om Europees importverbod voor zeehondenproducten bij de WTO aan te vechten

Deze niet aflatende pogingen van de zeehondenindustrie – waaronder het Fur Institute of Canada, Rieber Skinn, en de Canadian Seal Marketing Group – worden ten minste voor een deel gefinancierd door de regering van Newfoundland en Labrador, waar de commerciële zeehondenindustrie in verval is geraakt. Tot dusverre zijn alle pogingen van de zeehondenindustrie om de Europese verordening inzake de handel in zeehondenproducten teniet te doen, te vertragen of te blokkeren, op een fiasco uitgedraaid.

Hoewel de bezwaren ook door Inuit-groeperingen werden ondersteund, maakt de Europese verordening een uitzondering voor de handel door Inuit en andere inheemse bevolkingsgroepen, die door middel van de traditionele jacht in hun levensonderhoud voorzien.

De volgende fase in het proces om de EU-verordening inzake zeehondenproducten te verdedigen speelt zich momenteel af bij de Wereldhandelsorganisatie. Eind november of december zal een panel naar verwachting uitspraak doen over de vraag, of de EU-verordening inzake zeehondenproducten al dan niet in strijd is met internationale handelsverplichtingen. Het IFAW volgt de ontwikkelingen op de voet, dus houd onze berichtgeving in de gaten!

-- SF

Kijk voor meer informatie over onze inspanningen om een eind te maken aan de Canadese commerciële zeehondenjacht op onze campagnepagina.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime