Gered kalfje opgenomen in olifantenweeshuis Zambia

Muchichili

Een team van het Zambia Elephant Orphanage Project (EOP) is naar Lower Zambezi gereden om een kalfje op te halen dat door zijn kudde in de steek was gelaten of zijn moeder had verloren. Het is de nieuwste aanwinst voor de weeskudde van de Lilayi Elephant Nursery (LEN) even buiten Lusaka.

Het eenzame kalfje werd door medewerkers van het Muchichili Safari House gezien op het eiland Hulungwe in de Zambezi-rivier, waar het alleen rondliep. Een van de meer ervaren oppassers van het EOP, Ivan, reageerde direct op de oproep. Hij was toevallig in het gebied voor een voorlichtingscampagne over weesolifanten, waarmee gebouwd wordt aan een positieve relatie met de lokale gemeenschappen en mensen worden aangemoedigd direct melding te maken van eenzame olifantenkalveren die ze zien.

Dankzij de steun van Kanyemba Lodge en Jacana Enterprises kon Ivan op het eiland komen en de olifant opsporen. Hij stelde vast dat het een jong kalf was dat nog afhankelijk was van moedermelk. Verhalen van lokale vissers wijzen erop dat het kalf mogelijk zo'n twee weken alleen op het eiland heeft doorgebracht. Sinds donderdag waren er geen kuddes meer op het eiland gezien.

Omdat zijn toestand relatief stabiel was en het eiland een veilige plek voor hem was, besloot het EOP het kalf nog een aantal dagen op het eiland te laten en te observeren. Zo werd de kans op een natuurlijke hereniging met zijn kudde nog opengelaten. Bij de observatie van het kalf werd Ivan deskundig bijgestaan door Francis Muchinyu, een agent van de wildlifepolitie (WPO) van het Department of National Parks and Wildlife (DNPW, voorheen ZAWA) die eerder een training volgde bij het EOP.

Het reddingsteam van het EOP verzamelde zich op Kanyemba Lodge, waar ze alle medewerking kregen, met boten, personeel en apparatuur. Na een tocht van zo'n 30 minuten vanaf de lodge bereikten ze het eiland. Het weesolifantje was op dat moment niet te zien en het eiland moest grondig worden afgezocht voordat het jonge mannetje werd gevonden. Het werd verdoofd door dierenarts Innocent N'gombwe van de NNPW.

Er waren tien mensen nodig om het kalf naar de boten te dragen. Daar aangekomen had het kalf wat verhoging, maar na enige tijd koelen met water zakte zijn temperatuur al snel weer naar normale waarden.

Terug op Kanyemba Lodge was er zelfs nog meer mankracht nodig om het nog altijd verdoofde kalfje vanuit de boot in een terreinwagen te tillen, die zo vriendelijk beschikbaar was gesteld door Conservation Lower Zambezi (CLZ). De reddingskrat van het EOP was al voorzien van droog gras en scheuten voor onderweg. De hele reis terug naar het olifantenweeshuis was het kalf rustig en bleef het rechtop staan. Toen hij bij het weeshuis in de boma werd gelaten, was hij uitgeput, heel begrijpelijk na de traumatische dag die hij achter de rug had.

Het kalf is rond de 1½ jaar oud en lijkt ondanks uitdroging en ondervoeding nog steeds sterk. Toen hij verder werd onderzocht, zagen we dat zijn ribben uitstaken, dat zijn huid dun en vlekkerig was en dat hij wratten op zijn slurf had. Allemaal symptomen die vaak voorkomen bij olifanten die last hebben van stress of een slechte gezondheid.

Hij heeft de naam Muchichili gekregen: het Goba-woord voor de anaboom, die overvloedig voorkomt op het eiland waar hij werd gevonden.

Toen Muchichili de andere drie olifanten in het weeshuis zag, was hij heel enthousiast en zocht hij direct nauw contact met ze. De twee oudere olifanten toonden veel belangstelling voor hun nieuwe kuddelid. Tijdens zijn eerste nacht in het weeshuis liet Muchichili zich gemakkelijk door de oppassers leiden. Na zijn eenzame tijd op het eiland had hij waarschijnlijk grote behoefte aan gezelschap.

De anderen waren ontzettend lief voor hem. Alleen Nkala was bang voor hem en rende steeds weg. De enige reactie die dit bij Muchi opriep, was dat hij de achtervolging inzette!

Om hem in een stal te lokken, riepen we de hulp in van olifant Zambezi, die hem in de juiste richting moest sturen. Maar het was alsof hij de situatie al direct had geaccepteerd toen hij zag dat de andere olifanten ook de aanwijzingen van de oppassers opvolgden.

Nog nooit eerder hebben we een kalfje van zijn leeftijd gezien dat zo snel zo goed meewerkte. Het arme beestje was uitgeput, maar bleef gedwee bij ons staan terwijl we zijn kop en flanken krabden. En terwijl we dat deden, dutte hij langzaam in.

Gisteren kreeg Muchi de 'terugval' die altijd volgt na een redding.

De dag ervoor zag hij er nog sterk uit, maar het was vooral de adrenaline die hem op de been hield. Toen die gisteren afnam, begon hij snel achteruit te gaan. Tegen 17.00 uur begonnen we ons grote zorgen te maken. Hij had toen al de hele dag geweigerd iets te drinken en de nacht ervoor had hij ook al nauwelijks vocht binnengekregen.

Rond 18.00 uur legden we een infuus aan en tot één uur 's nachts bleven we hem intensief verzorgen. De ommekeer kwam rond 23.00 uur, toen hij eindelijk weer wat begon bij te komen, dankzij het toegediende vocht en de liefdevolle aandacht en aanmoediging die hij zo hard nodig had. Hij begon zin te krijgen in water, scheuten en melk. Terwijl we hem lieten rusten, zorgden we ervoor dat er voortdurend oppassers bij hem waren. En tegen 5.00 uur 's morgens gaven we hem opnieuw vocht via een infuus om hem een oppepper te geven. Gelukkig kunnen we nu melden dat hij al de hele dag met smaak melk verorbert en heel goed graast.

We maken ons nog wel zorgen over de vreemde manier waarop hij zijn kaak beweegt. Dit kan erop wijzen dat hij ergens in zijn bek pijn heeft. Maar het belangrijkste is dat hij vocht binnenkrijgt en eet.

Muchichili krijgt voorlopig vierentwintig uur per dag intensieve zorg, zodat hij er fysiek weer bovenop komt en het vertrouwen opbouwt dat hij later nodig heeft om weer een vrij leven te leiden in de natuur, waar hij thuishoort. 

--RM

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie