Film over geluidsoverlast en oceanen in première in IJsland

Teaser film Sonic Sea van Imaginary Forces op Vimeo.

Sonic Sea, de langverwachte filmdocumentaire over door de mens veroorzaakte geluidsoverlast op zee, werd vertoond in de indrukwekkende expositieruimte van Whales of Iceland in Reykjavik. Omringd door 22 op ware grootte uitgevoerde modellen van walvissoorten die voorkomen in de IJslandse wateren, hield een gezelschap van zo'n 150 gasten collectief de adem in bij de meest dramatische scènes van de aangrijpende productie.

Het evenement was gezamenlijk georganiseerd door het IFAW en Whales of Iceland. Deze indrukwekkende nieuwe film is geproduceerd in samenwerking met onze partners van de Natural Resources Defense Council (NRDC), een vooraanstaande Amerikaanse milieu-organisatie, en Imaginary Forces, een briljante productiemaatschappij uit Los Angeles waarmee het IFAW al vele jaren samenwerkt.

President-directeur Azzedine Downes van het IFAW sprak het publiek in de expositieruimte van Whales of Iceland toe.

Azzedine Downes, president-directeur van het IFAW, benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk het is om samen te werken aan positieve oplossingen die zowel mens als dier ten goede komen. Bij zijn introductie van Sonic Sea gaf Azzedine aan dat walvissen er, anders dan wij, niet voor kunnen kiezen om een plek met veel lawaai te ontvluchten. 

Het geluid achtervolgt ze over honderden kilometers en is funest voor hun vermogen om te navigeren, voedsel of een partner te vinden en natuurlijke vijanden op te merken. 

Eveneens aanwezig namens het IFAW waren Vivek Menon, senior-adviseur van de president-directeur van het IFAW, en Patrick Ramage, directeur van IFAW’s Walvisprogramma en associate producer van de film. 

Het merendeel van de gasten was afkomstig uit de snel groeiende toeristische sector in IJsland, evenals de media, de IJslandse politiek, NGO's en de filmindustrie. Rob Barber, de Amerikaanse ambassadeur in IJsland, was eveneens onder de gasten. Een aantal gasten had een zeven uur durende rit vanuit het noorden van IJsland gemaakt om er bij te kunnen zijn.

Sonic Sea is een 54 minuten durende documentaire over de gevaren die geluidsoverlast op zee met zich meebrengt voor walvissen en vissen, en daarmee het complete mariene ecosysteem. 

Met de hulp van vooraanstaande wetenschappers wordt op schokkende wijze duidelijk gemaakt hoe sterk de geluidsoverlast in de wereldzeeën de laatste decennia is toegenomen. Daarbij zien we de negatieve impact van die ontwikkeling op het vermogen van walvissen om te communiceren, en daarmee hun overlevingskansen.

Er wordt ook kort ingegaan op de geschiedenis van de commerciële walvisjacht - een onderwerp waaraan het IFAW al sinds 2003 actief werkt, in IJsland en met de IJslanders samen. We kiezen hier voor een zelfde aanpak als in Noorwegen en Japan, de andere twee landen die nog altijd walvissen doden vanuit commerciële motieven.

Saedis Gudmundsdottir, Directeur van Whales of Iceland, met de auteur.

Azzedine en Patrick benadrukten beiden in hun toespraak het belang van de dialoog, het uitwisselen van meningen en ideeën en het overleggen van feiten om meningsverschillen op te lossen.

Tijdens de vragenronde bij de afsluiting van dit evenement prees Gísli Víkingsson, hoofd walvisonderzoek van het IJslandse Instituut voor Marien Onderzoek, de film om de nauwkeurige manier waarop de gevaren voor walvissen uiteen zijn gezet. Het IJslandse nieuwsblad Fréttabladid plaatste onlangs een uitspraak van Gísli dat het gezang van de bultrug gebruikt zou moeten worden om meer over deze dieren te weten te komen.

Een evenement als dit laat precies zien waar het IFAW in IJsland voor staat. De oude retoriek van beschuldigen en veroordelen werkt niet. Wat ons verenigt is uiteindelijk zo veel meer dan wat ons verdeelt. Dat moeten we als uitgangspunt nemen, als basis waarop we bouwen voor echte positieve veranderingen.

We boeken vooruitgang in IJsland, langzaam maar zeker!

--SM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime