Enorme ivoorvangst in Dubai: 259 slagtanden in beslag genomen

Archive photo ©IFAW
dinsdag, 21 mei, 2013
Kaapstad, Zuid-Afrika

Douanebeambten in Dubai hebben 259 olifantenslagtanden onderschept. Dit is de grootste ivoorvangst in de Verenigde Arabische Emiraten tot nu toe.

De slagtanden werden onderschept op 1 mei 2013, tijdens een routinecontrole met röntgenstraling van een container, die werd verscheept vanuit Mombasa in Kenia naar Jebel Ali Port. Volgens het label bevatte de container ‘houten meubelen’.

“Deze vangst is weer verontrustend teken vanuit Oost-Afrika. Deze streek wordt nu gezien als ideaal gebied voor de illegale ivoorhandel,” zegt James Isiche, regiodirecteur Oost-Afrika.

Tot nu toe werd dit jaar al zo’n 5000 kilo ivoor in beslag genomen, duizend kilo in Hong Kong, dat geëxporteerd werd vanuit Mombasa. Tweeduizend kilo werd onderschept in Mombasa, de overige 1800 kilo werd ontdekt in Singapore, de lading was verscheept vanuit Afrika. Al deze inbeslagnames vonden plaats in januari 2013.

In november 2012 ontdekte de douane in Dubai een zending van 215 slagtanden. Deze vracht, met een waarde van 4,1 miljoen dollar, werd vanuit Kenia verscheept naar Hong Kong. De zending was gelabeld als ‘rode bonen’.

Regiodirecteur Midden-Oosten Elsayed Mohamed zegt dat het niet verrassend is dat de illegale handel Dubai als belangrijkste exportpunt heeft.

“Dubai is een belangrijk punt voor de internationale import en export en is verbonden met veel verschillende handelsroutes. Het is niet verrassend dat de illegale handel hier gebruik van maakt,” zegt Mohamed.

“Het IFAW feliciteert de Dubai Custom Authority en het Ministerie van Milieu met de succesvolle inbeslagname van de illegale vracht.”

“Het belangrijkste is dat hun werk niet stopt met deze inbeslagname. Het IFAW dringt er bij de wetshandhaving instanties in Dubai op aan om te onderzoeken waar het ivoor vandaan komt en waar het naartoe zou gaan. De criminelen achter de moorden op olifanten en de ivoorhandel, moeten berecht worden. Alleen grondig detective-onderzoek kan een einde maken aan deze praktijken,” zegt Mohamed.

Het meeste illegale ivoor is bestemd voor Azië, en dan met name China. Hier neemt de waarde van ivoor een vlucht, het wordt gezien als slimme investering en als ‘wit goud’. Legaal ivoor, dat werd opgekocht tijdens de verkoop van de voorraad van Zuid-Afrika in 2008, is bijna niet meer te krijgen. Hierdoor is de vraag enorm gestegen en steeg ook de illegale handel om aan de vraag te voldoen. Volgens het IFAW zijn er in 2011 tussen de 25.000 en 50.000 olifanten gedood voor hun ivoor.

Slechts weinig dieren worden zo bedreigd door illegale handel als olifanten. Vorig jaar sloeg het IFAW alarm toen honderden olifanten gedood werden in Kameroen. Een recent onderzoek van het IFAW toont aan dat dit grotendeels te wijten is aan de vraag in China en andere Aziatische landen.

Het IFAW assisteert de douane in Dubai, zo geven we trainingen aan medewerkers om illegale handel op te sporen.

Dit maakt deel uit van een wereldwijde campagne om wetshandhavers op te leiden in verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Oceanië en het Carribisch gebied. Sinds 2006 zijn er ruim 1600 wetshandhavers opgeleid in de strijd tegen de illegale handel.

Deze week tekent het IFAW een Memorandum of Understanding met Interpol, de eerste ooit die Interpol’s Environmental Crime Programme sluit met een non-gouvernementele organisatie. Het IFAW en Interpol hebben sinds 2005 samengewerkt aan verschillende projecten, waaronder Interpol’s grootste operatie op het gebied van illegale ivoorhandel ooit in 2012.

Deze overeenkomst zal de kennis van Interpol inzetten om te illegale handel te stoppen.

 

Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW SA)
Contact phone:
+27 21 701 8642
Mobiele telefoon:
+27 82 330 2558
Contact email:
Maha Oda (IFAW Middle East)
Contact phone:
+ 971 4 254 7877
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie