Eerste twee van 16 geredde beertjes uitgezet in Rusland

Vorige week heeft het team van IFAW Rusland opnieuw twee gerehabiliteerde berenjongen terug uitgezet in de natuur. Beide jonge beren dragen de naam ‘Misha’. De ene Misha werd in februari gered in de Noord-Russische regio Karelië, de andere kwam eind maart vanuit St. Petersburg naar ons centrum.

Dit jaar hebben we in totaal 16 weesbeertjes opgevangen in het IFAW Orphan Bear Rescue Centre (OBRC) in de Russische regio Tver, zo’n 280 kilometer ten westen van Moskou. Met dit succesvolle project worden bruine berenjongen opgevangen en gerehabiliteerd die hun moeder zijn kwijtgeraakt door menselijk ingrijpen of verstoring van hun leefomgeving.

De jonge beren zijn nu 8 tot 9 maanden oud en zijn ondergebracht op een veilig, omheind terrein met een oppervlakte van 1 hectare. Hun eerste 2 tot 3 maanden brengen ze door in wat wij het ‘jonge beertjesverlijf’ noemen. In april worden ze door onze medewerkers verplaatst naar deze ruime verblijven voor de wat oudere jongen. Hier kunnen ze hun natuurlijke instincten ontwikkelen en leren ze alleen in de natuur te overleven.

ZIE OOK: BEKIJK: GoPro-beelden van weesbeertjes in aanloop naar hun vrijlating.

Al die tijd doen we er alles aan om het contact tussen beren en mensen zo beperkt mogelijk te houden; dit is één van de belangrijkste uitgangspunten in ons rehabilitatieproces voor weesbeertjes.

Op de dag van de vrijlating gingen specialist Vasily Pazhetnov van het opvangcentrum, en zijn vader Sergei, de omheining in het bos binnen. Langzaam benaderden ze de twee berenjongen om ze één voor één met een pijltje te verdoven.

Vervolgens werd er een reeks medische onderzoeken gedaan. Er werden bloed- en vachtmonsters genomen, en het tweetal werd gewogen (de beer uit Karelië woog 25 kg en zijn kameraadje 33 kg) en gemeten. Allemaal routinehandelingen die aan een uitzetting vooraf gaan.

Vervolgens werden de twee Misha’s in speciale transportkratten gelegd, waarin ze de 100 kilometer naar de uitzetlocatie aflegden. Zodra hun krat openging, renden ze ervandoor en binnen enkele seconden hadden ze al dekking gevonden tussen de jonge bomen en struiken. Meteen daarna richtten ze zich op en speurden ze de omgeving af naar mogelijke gevaren.

Dankzij uw steun zijn er sinds 1995 al zo’n 240 van dit soort kwetsbare berenjongen gered en terug uitgezet in de natuur.

--MV

Lees meer over het werk van het IFAW voor de bescherming van beren in Rusland.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie