Eenheid Kasungu verricht recordaantal arrestaties, ondanks overstromingen

De auteur en twee officials bij een partij ivoor die afgelopen kerst en nieuwjaarsdag werd ontdekt, in een periode waarin stropers minder strenge handhaving verwachtten in verband met de feestdagen.

Het hevige regenseizoen in Malawi heeft veel schade toegebracht aan wegen en bruggen in Kasungu National Park. En dat heeft belangrijke gebieden met een hoog het risico op stropers- en smokkelactiviteiten moeilijker bereikbaar gemaakt.

“Kapotte en gestrande voertuigen zijn aan de orde van de dag en dat levert vaak enorme vertraging op bij patrouilles en operaties,” aldus Matt Destremau, handhavingsadviseur van het IFAW. “In het regenseizoen vragen zelfs de simpelste, dagelijkse bezigheden extra voorbereiding en flexibiliteit. Kapotte en gestrande voertuigen zijn aan de orde van de dag en dat levert vaak enorme vertraging op bij patrouilles en operaties.”

Maar die beperkte mobiliteit betekent zeker niet dat de door het IFAW getrainde en ondersteunde antistroperseenheid in Kasungu aan kracht heeft ingeboet. Alleen al in februari 2017 resulteerden de handhavingsoperaties van de eenheid in 12 arrestaties.

Van december 2015 tot februari 2017 heeft de antistroperseenheid van het IFAW in Kasungu in totaal 148 arrestaties verricht. In de afgelopen 15 maanden heeft Kasungu National Park slechts één geval gemeld waarin een olifant door stropers was gedood – en die stropers zijn bovendien snel opgespoord en voor de rechter gebracht. En dat is een enorme verbetering vergeleken met de tijd voor de oprichting van de eenheid, toen er nog elke maand vier tot vijf olifanten door stropers werden gedood.

De Wildlife Crime and Investigations Unit, die door het IFAW wordt getraind en financieel ondersteund, heeft van maart 2016 tot februari 2017 maar liefst 152 arrestaties verricht. En grensoverschrijdende operaties leverden nog eens 36 arrestaties op, en 27 veroordelingen. Nog eens zeven andere zaken liggen op dit moment bij de rechter.

Verder zijn we begonnen het criminele netwerk op een hoger niveau aan te pakken, met het oprollen van ‘werkplaatsen’ in de stad, waar het ivoor wordt verwerkt voor export naar de eindgebruikers.

De ergste overstromingen sinds mensenheugenis hebben de ooit gemakkelijk begaanbare wegen veranderd in moerasgebied.

Dat de elite-eenheid succesvol weet te opereren en ondanks de zware omstandigheden in Kasungu positieve resultaten blijft boeken, is een teken van het succes van de training van het IFAW. Het team groeit in hoog tempo uit tot een onstuitbare kracht in de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren in het grensgebied van Malawi en Zambia. Daarmee is het een voorbeeld voor de bestrijding van stropers in het hele land.

De IFAW Commando Unit en Malawiaanse rangers werken samen om het voertuig weer op gang te krijgen, zodat gebieden bereikt kunnen worden waar stropersactiviteiten te verwachten zijn.

--ML  

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime