Een sprankje hoop voor olifanten in China

Qi Zhang, oftewel ‘Sabrina’, en de auteur bij de Chinese Academie van Wetenschappen.

Op 22 juni leidde de bekende biologe Dr. Joyce Poole in Beijing een Chinees publiek door de emotionele en gedragswereld van Afrikaanse olifanten tijdens een openbare lezing, die werd georganiseerd door het International Fund for Animal Welfare en de Chinese Academie van Wetenschappen (CAW).

Dr. Poole is ‘s werelds meest vooraanstaande ethologe, conservationiste en beschermster van olifanten. Zij was mede-oprichter van de ElephantVoices, die zich laat inspireren door de intelligentie, complexiteit en stemmen van olifanten en die voor hen een betere toekomst wil verzorgen door conservatie, onderzoek en het delen van kennis over deze reusachtige wezens. Wij zijn erg blij met haar komst en ik presenteer hierbij met genoegen de visie van Dr. Poole op het evenement. - GGG

Ik zit in het vliegtuig terug naar Europa en denk na over mijn eerste bezoek aan China. Het was een reis van tien dagen en ik heb de laatste vier dagen doorgebracht onder de hoede van het IFAW en, vooral, van Qi Zhang, oftewel ‘Sabrina’.

Grace Gabriel, de directeur van het IFAW-kantoor in China, en ik hadden gebrainstormd over mijn bezoek toen we elkaar half mei ontmoetten in New York City. We spraken af dat ik iets zou vertellen over olifanten en over de crisis in de wildstroperij en dat het IFAW wat media-aandacht zou verzorgen.

Voor mijn komst hadden Sabrina en ik elkaar vaak gesproken via e-mail. Ze vroeg of ik een paar foto’s van mijzelf wilde sturen in de loop der jaren, en ook een aantal verhalen. Ik dacht dat ze die nodig had voor de media en stuurde er een paar op, nogal lukraak. Zij had nog wat andere vragen en ik probeerde deze zo goed mogelijk te beantwoorden, maar ik had niet echt de tijd om naar haar plannen te vragen omdat ik vier lezingen moest voorbereiden voor China, waarvan die bij het IFAW de laatste zou zijn.

Ik moet zeggen dat niets mij heeft voorbereid op mijn ervaringen in Beijing onder de hoede van het IFAW. Sabrina was half zo oud als ik, maar zorgde voor mij als een moederkloek. Ze liet mij de hoogtepunten van de stad zien, nam me mee uit eten, leidde me van interview naar interview, hield mijn hand vast bij het oversteken van drukke wegen en zorgde ervoor dat ik te eten en te drinken kreeg.

De lezing vond plaats op mijn laatste dag, zaterdag 22 juni om 14.00 uur, in de bibliotheek van de Chinese Academie van Wetenschappen. We kwamen rond het middaguur aan, zodat ik voldoende tijd had om met de tolk eventuele moeilijke concepten te bespreken en om het geluid te testen.

U kunt zich mijn verbazing voorstellen toen we naar de Academie liepen en er daar, aan de zijkant van het gebouw vastgemaakt, een enorme banner hing – ik denk van wel 7 meter breed en 20 meter lang – waarop mijn lezing stond aangekondigd, samen met foto’s van olifanten en van mij!

Terwijl ik in een zijkamer met de tolk in gesprek was, begon de lucht plotseling te trillen op het geluid van “Ele-Beats”. Sabrina had deze op onze website gevonden en gedownload, zodat mensen deze geluiden bij hun aanmelding konden beluisteren.

Het controleren van het geluid was niet nodig – de woofers waren uitstekend geschikt voor de lage frequenties van de brommende olifanten!

Vervolgens liep ik het 300 stoelen tellende auditorium binnen, waar mij de volgende verrassing wachtte. Het scherm was enorm – het strekte zich uit over de hele breedte van de ruimte – en Sabrina en het IFAW-team hadden een slideshow samengesteld van olifanten en mijn geschiedenis. Ik was met stomheid geslagen!

De ‘Ele-Beats’ bleven door- en doorgaan en het auditorium vulde zich langzaam met ouders en kleine kinderen, scholieren van basis- en middelbare scholen, docenten, wetenschappers, professoren, leden van de pers en Eline, de assistent van Li Bingbing, die ik graag wilde ontmoeten. En toen was het tijd om voor dit levendige publiek te gaan spreken.

Grace had na afloop een paneldiscussie georganiseerd en tijd ingepland voor vragen. Dus toen ik klaar was met mijn lezing werd ik op het podium vergezeld door Grace, Jie Yu van The Nature Conservancy (co-sponsor van de lezing, samen met het IFAW) en Yue Zhang, presentator van CCTV (die aan mij werd voorgesteld als de Chinese Oprah Winfrey – en ik kwam er snel achter waarom!).

Yue Zhang sprak gepassioneerd over olifanten en over andere dieren en ze slaagde er op fantastische wijze in om de discussie te leiden en levendig te houden.

Dat vragenuur was mijn volgende Chinese verrassing. Ik was volledig overweldigd door het soort vragen uit het publiek – van jong en oud, leek en professional. Ik heb veel lezingen gegeven, maar dit was verreweg het meest intelligente en meelevende publiek dat ik heb mogen (toe)spreken.

Ik ging naar China zonder te weten wat ik kon verwachten en met vertwijfeling over de horror van stroperij en over de hoofdrol die China speelt bij de vraag naar ivoor – iets wat is bevestigd door feiten en cijfers uit gezaghebbende  bronnen. Na de ontmoeting met zoveel naar buiten en vooruit kijkende, nieuwsgierige mensen die enorm bezorgd zijn over de wereld waarin ze leven, ben ik uit het land vertrokken met meer optimisme.

De inspanningen om de mensen in China te vertellen over het verband tussen ivoor en stroperij zijn begonnen, en ik durf te hopen dat China voorop kan lopen bij het verbeteren van het lot van olifanten.

- Joyce Poole, co-directeur van ElephantVoices

Kijk voor meer informatie over ons werk om olifanten te beschermen, op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie