Een geweldig begin van 2017: China verbiedt ivoorhandel

Het besluit was langverwacht, maar toch zijn we allemaal blij verrast. Ik heb de tekst keer op keer gelezen, en mezelf in mijn arm geknepen, omdat ik niet kon geloven dat het er echt stond: China verbiedt de ivoorhandel.

Beelden van olifanten, honderden van hen neergeschoten door stropers om de ivoormarkt te bevoorraden, schieten door mijn hoofd.

De stemmen van ivoorhandelaren klinken na in mijn oren, "Het is net wit goud. Ik beloof je dat als je het vandaag koopt, het volgende jaar drie keer zoveel waard is."

De douane van Hong Kong namen in 2006 en 2012 respectievelijk 3.500 en 3.400 kilo ivoor in beslag tijdens twee grote acties. De tweede vangst bevatte echter twee keer zoveel slagtanden als de eerste. Ik heb gehuild om het verlies van zoveel jonge olifanten die alleen voor ivoren snuisterijen werden gedood.

Jammer genoeg zat ik vooraan om de chaos te aanschouwen die ontketend werd toen op CITES de tweede massaverkoop van ivoor aan Japan en China goedgekeurd werd. Hierdoor raakte de handel in een stroomversnelling en steeg de vraag explosief.

De legale ivoormarkt zorgt voor een dekmantel voor criminelen die illegaal ivoor 'witwassen'. Hierdoor is het ivoor niet meer te traceren en kan er geen handhaving plaatsvinden. De legale markt zorgt ook voor verwarring onder de consumenten; het lijkt immers oké om ivoor te kopen. In China was ik getuige van de verschuiving van de waardering voor kunstig gemaakte voorwerpen van ivoor, tot ivoor als materiaal.

Om de slachtingen te stoppen, moeten we iedere schakel van de ketting doorbreken - van stropers tot smokkelaars tot vraag.

In China behaalden we goede resultaten met onze voorlichtingscampagne. De groep mensen die aangaven waarschijnlijk ivoor te zullen kopen, daalde van 54% naar 26%. Maar hoewel een voorlichtingscampagne het gedrag van consumenten kan veranderen, zorgt deze er niet voor dat criminelen geen winst meer maken door ivoor te smokkelen.

We realiseerden al vroeg dat een duidelijk beleid dat stelt dat de ivoorhandel illegaal is net zo belangrijk is als het beïnvloeden van consumentengedrag.

We moeten niet alleen de vraag van consumenten terugdringen, we moeten ook het aanbod verminderen.

Enkele mijlpalen in dit proces:

  • Het IFAW werkt met grote online marktplaatsen als Alibaba en Taobao om de verkoop van wilde dieren en producten hiervan, zoals ivoor en neushoornhoorn, te stoppen.
  • Dankzij onderzoek van het IFAW sloot de overheid de veilingmarkt voor tijgerbotten, neushoornhoorn en ivoor in 2012, wat resulteerde in een daling van 90% in ivooraankopen in China.
  • Opinieleiders uit allerlei sectoren van de Chinese maatschappij verbonden zich aan de IFAW campagne 'Give peace to elephants, say not to ivory'. We riepen samen consumenten op om ivoor af te wijzen, ambachtslieden om het gebruik van ivoor te stoppen en de overheid om de ivoorhandel te verbieden.
  • Twee maanden nadat de Amerikaanse overheid 5.400 kilo ivoor vernietigde in Denver, vernietigde de Chinese overheid 5.500 kilo in Guangdong.
  • Het stoppen van de ivoorhandel om olifanten te redden werd voor het eerst een onderwerp van gesprek tijdens de Sino US Strategic Dialogue, waarna President Obama en President Xi beloofden de ivoormarkten in hun landen te sluiten.

De beslissing van afgelopen week laat China's vastberadenheid om olifanten te redden zien. Ik ben er trots op dat China een leidende rol neemt in het beschermen van olifanten!

--GGG

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime