Droom in aanbouw: waarom ruimte zo belangrijk is in het nieuwe pand van Coco's Clinic

Het vorige gebouw bracht patiënten onder op elke vrije centimeter

Gisteren nam ik iemand mee om een kijkje te nemen in de nieuwe kliniek die gebouwd wordt voor Coco's Animal Welfare, onze partnerorganisatie in Playa del Carmen. Ik wilde al een tijdje langsgaan om te kijken hoe ver de bouw al was opgeschoten.

Bij aankomst op de bouwplaats was ik aangenaam verrast; het project loopt op rolletjes en het gebouw lijkt echt enorm! Maar weet u wat? Zelfs met die omvang is de nieuwe kliniek nog niet groot genoeg om alle dieren te helpen die hulp nodig hebben.

Coco´s Animal Welfare heette vroeger Coco´s Cat Rescue, maar sinds we ze bijna zes jaar geleden voor het eerst leerden kennen, zijn ze uitgegroeid tot veel meer dan alleen een kattenopvang. Toen ik begon samen te werken met Coco's, waren ze een kliniek die goedkope sterilisaties en castraties uitvoerde. Er werkte maar één chirurg die zo'n 10 sterilisaties per dag uitvoerde en daarnaast nog wat consulten voor geredde jonge katjes deed. Nu voert Coco's per dag ruim 20 operaties uit, en vijf tot tien consulten. En dagelijks worden er meer dan 40 berichten en pagina's aan e-mails beantwoord. En dan heb ik het nog niet over de onverwachte dingen die er nog bij komen!

Het meest fantastische aan dit alles is nog wel dat de dieren die door Coco's worden behandeld, geredde dieren zijn. Het zijn dieren die op straat zwerven en nergens anders terecht kunnen voor de medische hulp die ze nodig hebben.

Tegenwoordig helpt Coco's meer dan 500 dieren per maand. In de meeste gevallen gaat het om gratis consulten voor geredde katten en kittens, en goedkope medische zorg voor geredde honden. En alle dieren die bij Coco's worden behandeld, kunnen tegen een kleine vergoeding worden gesteriliseerd of gecastreerd. Ze bieden zelfs gratis sterilisaties aan voor dierenbeschermingsorganisaties, en aan burgers die een dier hebben gered, en verder aan iedereen die het zelf niet kan betalen. Omdat ze alle zwerfdieren en geredde dieren helpen, hebben ze veel meer cliënten dan alle andere hulporganisaties in de omgeving. Wat ook uniek is aan Coco's, is dat ze naar de mensen toe kunnen gaan. Met speciale buurtprogramma's en de mobiele kliniek bereiken de medewerkers van Coco's de arme, geïsoleerde buitenwijken van de stad Playa del Carmen. Hier geven ze voorlichting over verantwoorde huisdierzorg en verlenen ze medische zorg aan huisdieren van mensen die normaal gesproken geen toegang hebben tot diergeneeskundige zorg. 

Het nieuwe gebouw biedt veel meer ruimte

Dat neemt niet weg dat Playa del Carmen een van de snelst groeiende steden in de wereld is. Ja, dat leest u goed... in de wereld! U kunt zich dus wel voorstellen dat het aantal dieren ook met de dag toeneemt. Daarom is het ook zo goed dat we met deze nieuwe kliniek meer dieren kunnen behandelen, om in de groeiende behoefte te voorzien.

Als je de kliniek binnenloopt, is het eerste wat je ziet een ontvangstruimte, compleet met een comfortabele wachtruimte waar mensen voor hun afspraak met hun huisdier kunnen wachten. Het klinkt misschien gek dat ik zo lyrisch ben over een ontvangstruimte. Maar in het kleine woonhuis waarin Coco's Clinic op dit moment gevestigd is, is zoiets er helemaal niet. Dit betekent dat bijna alles in één en dezelfde ruimte gebeurt: de ontvangst van patiënten, wegen, onder narcose brengen en voorbereiden op de operatie. Later komen de dieren weer terug naar diezelfde ruimte. Het 'uitslapen' na een operatie gebeurt op yogamatjes en handdoeken die op de vloer zijn uitgespreid. Daarbij worden de patiënten nauwlettend in de gaten gehouden door onze vrijwilligers; hun nagels worden geknipt, de oren schoongemaakt en we zorgen ervoor dat ze lekker warm blijven. Als ze wakker beginnen te worden, gaan ze terug in hun draagmand. Al die dingen gebeuren in dezelfde kleine ruimte, terwijl voortdurend de telefoon gaat, de deur open en dicht gaat en er wordt aangeklopt. Op slechts een paar passen afstand zit iemand aan een klein bureautje e-mails en telefoontjes te beantwoorden. En vrijwilligers wisselen informatie uit over patiënten in de 'uitslaapruimte'. Alles is benauwd en chaotisch. En behandelde dieren krijgen geen moment rust!

In de nieuwe kliniek is er een aparte ruimte waar patiënten kunnen worden voorbereid, er is een heus kantoor, en er is zelfs een lunchruimte voor de medewerkers. Ook kunnen we honden na een operatie rustig laten bijkomen in een aparte ruimte, waar ze een paar nachten kunnen blijven totdat ze weer teruggaan naar waar ze vandaan zijn gekomen. Een goede herstelruimte is onmisbaar, vooral voor zwerfhonden. Zo voorkomen we dat de wonden geïnfecteerd raken. Het gebeurt ook wel eens dat er een dier wordt binnengebracht door iemand die niet goed Spaans spreekt. Dan kunnen we niet goed duidelijk maken welke zorg na de operatie nodig is. Als we tegen dit soort problemen aanlopen, houden we de honden liever wat langer in de kliniek, om complicaties te voorkomen. In onze huidige kliniek is daar nu geen ruimte voor en kunnen we dit soort voorzorgsmaatregelen niet nemen.

De nieuwe kliniek krijgt ook een multifunctionele ruimte, waar we kinderen kunnen ontvangen om ze te leren over verantwoorde huisdierzorg. Ze kunnen er films kijken, spelletjes doen en leren over de rechten en behoeften van dieren. In deze ruimte kunnen bovendien medewerkers en vrijwilligers vergaderingen en trainingen houden. Nu gebeurt dit allemaal in een piepklein kamertje boven in de oude kliniek. Zes mensen kruipen bij elkaar in een ruimte die zo klein is dat er zelfs geen stoelen in passen. Als er belangrijke trainingen voor het personeel worden gegeven, moeten de deelnemers blijven staan of een plekje zoeken op een overvolle vloer.

We hebben heel goed over dit project nagedacht en werken er al meer dan een jaar aan. We hebben veel research gedaan, heel veel vergaderd en allemaal samen hebben we de basis gelegd voor de verwezenlijking van deze droom. We hebben beleid geschreven en nieuwe protocollen opgesteld voor alles wat we doen: van de ontvangst van patiënten tot het schoonmaken van de vloer. We hebben lang en hard nagedacht over hoe we meer kunnen doen voor de gemeenschap, hoe we voor meer adopties kunnen zorgen en hoe we mensen kunnen helpen die een dier in nood redden.

Het gebouw krijgt een modern uiterlijk dat nu langzaam vorm krijgt

Jarenlang heeft Coco's het beste gemaakt van een krappe situatie en zo veel mogelijk dieren en mensen geholpen. Stelt u zich eens voor wat Coco's met voldoende ruimte allemaal nog meer zou kunnen doen! Bedenk hoe veel meer dieren we kunnen helpen als dit project helemaal klaar is. Dank u wel dat u ons helpt deze droom werkelijkheid te maken.

¡Muchas gracias!

--EF

Help ons om honden en katten in Mexico een beter leven te geven. Doneer vandaag nog drie euro en red een leven!

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie