Deze puppy's helpen bedreigde diersoorten te beschermen

Deze puppy's helpen bedreigde diersoorten te beschermen

Tuzita en Soruya zijn behoorlijk tevreden met hun hondenhok. Het is nieuw, het is ruim, en het is helder blauw – net als het Caribische water voor de kust van Playa del Carmen, waar ze wonen. Maar dit hondenhok beschermt ze in de zomer niet alleen tegen de zon en de regen, het maakt ook deel uit van een veel groter project: Casitas Azules, oftewel: 'kleine blauwe huisjes'. Dit project geeft honden onderdak, en draagt tegelijkertijd bij aan het behoud van bedreigde jaguars en zeeschildpadden.

Casitas Azules verspreidt deze markante blauwe hondenhokken onder huishoudens in bepaalde wijken, waar de huisvesting en de zorg voor honden als geheel beter moet, en waar er aanwijzingen zijn dat honden en wilde dieren met elkaar in contact komen. Deelnemende huishoudens krijgen ondersteuning in de vorm van sterilisatie, vaccinatie en betere algemene zorg voor hun honden. In ruil daarvoor worden ze Animal Welfare Ambassadors binnen hun gemeenschap, en helpen ze hun buren om de zorg voor hun dieren te verbeteren.

In het eerste jaar zullen we 100 hondenhokken gaan verspreiden. Ons doel voor dit unieke project is om de plaatselijke omgang met dieren te verbeteren, en om te zorgen dat mensen beter samenleven met belangrijke wilde dieren in de omgeving. Dit doen we door hen mogelijkheden te geven om hun honden beter te verzorgen.

Playa is een snel groeiende stad, en elke nieuwe buitenwijk is een bedreiging voor de leefomgeving van zowel jaguars als zeeschildpadden. Sommige honden gaan naar het strand om eitjes van zeeschildpadden bij elkaar te scharrelen, en om volwassen schildpadden aan te vallen. In andere gebieden worden onbeschermde honden 's nachts aangevallen door jaguars, wat leidt tot boze en angstige eigenaren die zelf wraak gaan nemen op de jaguars.

Volgens onderzoek gaan de honden op jacht naar nesten van zeeschildpadden omdat ze honger hebben. Als de honden beter worden verzorgd, is de kans groot dat ze thuis blijven, in plaats van op zoek te gaan naar schildpaddeneitjes. Hetzelfde geldt voor honden die 's nachts veilig onderdak hebben en gesteriliseerd zijn; ook bij hen is de kans kleiner dat ze gaan zwerven. Hierdoor komen ze minder snel in het vizier van jaguars, waardoor de jaguars worden ontmoedigd om wijken in te gaan en we zo conflicten tussen mens en dier kunnen vermijden. Het resultaat is dat jaguars, schildpadden, honden én mensen veiliger zijn.

Deze innovatieve aanpak slaat een brug tussen natuurbehoud en maatschappelijke ontwikkeling in Playa del Carmen. Door de zorg voor honden in deze achtergestelde gemeenschappen te verbeteren, zorgen we dat de huisdieren een minder negatieve impact hebben op bedreigde wilde diersoorten in de omgeving. En daarmee maken we iedereen blij – vooral Tuzita en Soruya!

--JDLT

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam