De wereld door de ogen van dieren

Ik hoop dat u allemaal de digitale kwartaaluitgave van “IFAW’s Dierenwereld” heeft kunnen lezen. Dit tijdschrift staat vol verhalen over het belangrijke werk dat we werelwijd verrichten voor de bescherming van individuele dieren, dierenpopulaties en leefgebieden.

Een overzichtsfilmpje over de vrijlating van het Indiase olifantenkalf.

In eerdere uitgaven stonden verhalen over de vrijlating van weesolifanten door het IFAW in India en onze campagne voor de beëindiging van de walvisjacht in IJsland. Maar in dit blog wil ik de wereld nu eens vanuit een ander perspectief bekijken, namelijk door de ogen van dieren.

Ons begrip van de sociale en emotionele intelligentie van dieren wordt snel groter. Bij troepen leeuwen, kudden olifanten en zelfs bij individuele muizen is gedrag waargenomen dat getuigt van inlevingsvermogen, medeleven en andere gevoelens die we voorheen alleen aan de mens toeschreven.

Twee nieuwe verhalen hebben me dit kortgeleden nog eens goed doen beseffen.

“Inzichtelijke probleemoplossing bij een Aziatische olifant,” een nieuw artikel gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, toont bovendien aan dat olifanten naast emotionele intelligentie ook beschikken over een probleemoplossend vermogen. De jonge olifant in het onderzoek liet zien slim genoeg te zijn om op een kist te klimmen om voedsel op een anders onbereikbare hoogte te kunnen pakken.

Stumpy’s letsel is blijvend. Bron, blog.seattlepi.com (c."Noorse orka’s")Een tweede verhaal gaat over het opnieuw opduiken van een ernstig gehandicapte orka met de naam Stumpy, die een tragisch leven leidde nadat hij op rampzalige wijze in botsing was gekomen met een grote boot. Aan dit ongeluk hield Stumpy littekens over en het onvermogen tot normaal orkagedrag als duiken en jagen op vis. Verrassend genoeg heeft Stumpy een manier gevonden om toch te kunnen overleven, met een beetje hulp van complete groepen andere orka’s.

Deze orka’s, afkomstig uit vijf verschillende groepen, beschermen Stumpy tegen gevaar en helpen hem aan voedsel door voor hem vis bewusteloos te slaan.

Het inlevingsvermogen, medeleven en beschermingsinstinct van de orkagroepen die Stumpy beschermen en de echte probleemoplossende intelligentie van de jonge olifant, zijn slechts twee voorbeelden van de verbazingwekkende ontdekkingen die we over dieren blijven doen. En het mooiste is, dat we door dit soort verhalen anders tegen dieren en hun gedrag aankijken. We zijn nu in staat door de ogen van dieren naar de wereld te kijken, in plaats van alleen in een wereld van dieren te leven.

Als u IFAW’s Dierenwereld nog niet heeft gelezen en meer wilt weten, klik dan hier.

– Fred

Reacties: 2

 
Anonymous
6 years ago

Weesolifantje Dida overleden

Helaas is de alom geliefde Dida op 09 maart 2012 in Voi overleden.
https://www.sheldrickwildlifetrust.org/updates/updates.asp?ID=407

Toen AVP in Nairobi voor het eerst opnamen maakte voor de peetouder film - in opdracht van Vrienden van de Olifant - viel de aandacht snel op een rennend geel dekentje. Onder dat gele dekentje zat Dida. Klein, aandoenlijk, kwetsbaar. Dida was en bleef een zorgenkindje. Langzaamaan knapte Dida wat op en leek meer kracht te krijgen. Mei 2010 werd zij overgebracht naar Voi. Ook daar deed Dida het goed. Hoewel haar gezondheid volgens hoofdverzorger Joseph niets te wensen overliet, bleef de groei echter zichtbaar achter.

Een membraan beperkte de groei van longen en borstkas. Toch werd zij nog 5 jaar oud.

Augustijn Video Productions (AVP) waren waarschijnlijk één van de laatsten die Dida nog filmden.
In augustus 2011 werden bij Sheldrick opnamen gemaakt door AVP voor de film ”TRUST”.

"TRUST" werd door AVP onder eigen regie geproduceerd en werd niet gedistribueerd via Vrienden van de Olifant. De film "TRUST" werd vervaardigd op specifiek verzoek. Het waren veelal leden van Vrienden van de Olifant die ons vroegen om hun geadopteerde weesje te filmen. Dida was één van hen en is uitvoerig in beeld.

Dida staat ook op de peetouder films "Moederschap" en "De jeugd heeft de toekomst" die AVP vervaardigde op verzoek van Vrienden van de Olifant.

Daarnaast werd door AVP onder eigen regie de films uitgebracht "Achter de Schermen", "De jeugd heeft de toekomst" (lange versie) en "Shooting in Kenya".
https://www.augustijnvideoproductions.nl/

Voor degene die nog eens van Dida en de vele andere weesolifantjes willen genieten op DVD, kunnen een email zenden naar info@augustijnvideoproductions.nl

 
Anonymous
6 years ago

Augustijn Video Productions (AVP) zet zich intensief in voor de weesolifanten.

Freelance wildlife filmmaker Ko Augustijn is met zijn AVP team regelmatig te vinden in de Keniaanse bush om wees- en wilde Afrikaanse olifanten te filmen.

Recentelijk werd de film "TRUST - weesolifanten in Kenia" uitgebracht.
https://www.augustijnvideoproductions.nl/Nederlandse_versie/Reizen/Trust...

Opnamen werden onder meer gemaakt bij de David Sheldrick Wildlife Trust in Nairobi, Voi en Ithumba.

AVP produceerde meerdere jaren de jaarlijkse peetouderfilm van ”Vrienden van de Olifant”.

Daarnaast bracht AVP jaarlijks diverse natuurdocumentaires uit onder eigen regie. Natuurlijk op breedbeeld formaat 16:9 en gefilmd in Full High Definition.

Trailers van AVP films zijn te vinden in de filmotheek op https://www.augustijnvideoproductions.nl/

Informatie over weesolifanten, het bezoek aan de weesolifanten in Kenia of verkoop van de AVP films op DVD is verkrijgbaar door een email te zenden naar info@augustijnvideoproductions.nl.

vr.gr.
Ko Augustijn

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime