CLAW helpt slachtoffer van thuis couperen

Bij CLAW zien we veel gevallen waarin mensen thuis de staart van hun hond hebben gecoupeerd. Hoewel in Zuid-Afrika bij wet verboden, wordt deze praktijk bij een aantal rassen nog regelmatig toegepast om het uiterlijk aan te passen aan het heersende schoonheidsideaal.

Voor veel mensen is de zondag een rustdag. Heel anders ligt dat voor de medewerkers van Community Led Animal Welfare (CLAW), een huisdierenproject van het IFAW in Johannesburg, Zuid-Afrika. De rij wachtenden voor vaccinaties en behandelingen in de kliniek strekte zich alweer uit tot om de hoek.

Jennifer Gerner, dierenartsassistente bij CLAW, was bezig een patiënt te vaccineren. Buiten waren een vader en zijn twee zonen de eerstvolgende wachtenden in de rij. De vader hield een apathische boerboelpuppy in zijn armen. Het dier had een wond aan zijn staart die met spoed moest worden behandeld. Bij nader onderzoek bleek dat het niet ging om een ongeluk, maar om een mislukte poging om zelf thuis de staart van de arme pup te couperen.

Dit soort gevallen is voor CLAW helaas geen uitzondering. Het couperen van staarten is in Zuid-Afrika bij wet verboden, maar was oorspronkelijk bij een aantal rassen gebruikelijk om het uiterlijk te 'verfraaien'. Aangezien deze praktijk tegenwoordig beschouwd wordt als dierenmishandeling, is het in Zuid-Afrika alleen nog toegestaan om de staart van een hond te verwijderen als hiervoor een medische noodzaak bestaat. Mensen gebruiken gewoonlijk elastieken om het gewenste effect te bereiken.

Triest genoeg komt het in veel informele nederzettingen in Zuid-Afrika nog regelmatig voor dat mensen zelf thuis de staart van hun hond couperen. Gezien de ernst van het letsel en de zichtbare pijn die de pup leed, moest hij met spoed worden behandeld.

Taren Welthagen, directeur van CLAW, onderzocht de wond met een moedeloos gevoel. Daarna voelde ze de tieners vriendelijk maar stevig aan de tand. Ze gaven toe dat ze een elastiek rond de staart van de puppy hadden geknoopt. Taren vroeg ze hoe ze zich gevoeld zouden hebben als hun vader had geweigerd om met zo'n verwonding naar de dierenarts te gaan. Vervolgens wees ze de twee op de pijn die ze Tuffie hadden aangedaan.

Ze legde uit dat wat ze hadden gedaan, volgens de Zuid-Afrikaanse wet strafbaar is en dat ze vervolgd konden worden voor dierenmishandeling. Om een lang en duur proces te vermijden, spraken ze af dat de twee pubers een vrijwillige taakstraf zullen uitvoeren. Hun vader stond volledig achter de beslissing en beloofde toezicht op zijn zoons te houden tijdens het uitvoeren van hun taakstraf.

Tuffies infectie was al zo vergevorderd dat zijn staart niet meer kon worden gered. Hij werd opgenomen in de kliniek en zijn staart werd operatief verwijderd. Tuffie bleef een paar dagen in de kliniek, waar hij werd behandeld tot hij volledig hersteld was van zijn infectie. Hij werd opgehaald door de vader van de twee jongens. In de toekomst krijgt het gezin nog thuis controle om er zeker van te zijn dat Tuffie goed wordt verzorgd.

-SD

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie